Shatavari-kasvin vaikutuksista hormonitoimintaan ja lisääntymisterveyteen

love

Shatavari (Asparagus racemosus), on yksi ayurvedan vaikuttavimmista soluja uudistavista yrteistä. Kasvi on kotoisen parsamme sukulainen, mutta se kasvaa Intiassa. Shatavarilla on maine hedelmällisyyttä lisäävänä yrttinä ja sen sanotaan edistävän miesten ja naisten lisääntymisterveyttä.

Shatavarin terveysvaikutuksia on tutkittu melko laajasti ja niistä löytyy näyttöä. Asian Pacific Journal of Tropical Disease -tiedelehden artikkelin mukaan Shatavari vahvistaa immuunijärjestelmäämme parantamalla taudinaiheuttajia syövien makrofagi-valkosolujen toimintaa.

Saman tutkimuksen mukaan Shatavari voi normalisoida PMS-oireita, eli ennen kuukautisia tulevia oireita. Tällaisiksi oireiksi lasketaan ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys, joskus myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi esiintyä. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Tutkimukset antavat viitteitä myös siitä, että Shatavari voi myös lisätä naisten hedelmällisyyttä ja parantaa sperman laatua sekä lisätä imettävän äidin maidon eritystä.

Shatavarin lääkinnällisen käytön taustaa:

Yrttejä on käytetty ruoaksi ja lääkinnällisiin tarkoituksiin vuosisatoja aikana. Shatavari (Asparagus rasemosus Willd) on kasvi, jota kutsutaan rasayanaksi eli kasviksi, joka edistää yleistä hyvinvointia lisäämällä solujen vitaliteettia ja vastustuskykyä. Shatavarissa on runsaasti terveysvaikutteisia glykosidejä, saponiineja, polyfenoleita, flavonoideja, alkaloideja ja vitamiineja. Sen lääkkeenomaisesta käytöstä on jo pitkään mainittu mm. Intian ja Iso-Britannian farmakopeassa eli lääkeaineiden määritelmät ja laatuvaatimukset sisältävässä tietokannassa.

Shatavari tunnetaan pääasiassa kasviestrogeenisista ominaisuuksistaan. Shatavarin juurta käytetään ayurveda-tiedon mukaan tasapainottamaan hormonitoiminnan häiriötiloja. Sen saponiinit voivat vähentää kohdun supistelua, mikä tekee siitä käyttökelpoisen myös kuukautiskipujen vähentäjänä.

Ikääntymisen vaikutukset kehoon ja mieleen

Vaihdevuodet eli menopaussi – ja miesten andropaussi – yhdistetään moniin kehollisiin, hormonaalisiin ja psyykkisiin muutoksiin. Hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat naisille esim. kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä ja niiden loppumisen, kehon kuumuutta ja hikoilua, huimausta ja päänsärkyjä, sydäntuntemuksia ja emotionaalista herkistymistä. Verenpaine saattaa nousta ja luuntiheys heiketä.

Näihin muutoksiin naisille on tarjolla hormonikorvaushoito, jota käyttävät miljoonat ihmiset. Tämä ei ole kuitenkaan riskitön hoitomuoto: tutkimusten mukaan se voi lisätä rintasyöpäriskiä, laskimotukoksia ja sappirakon sairauksia. Siksi monet kokeilevatkin kasviestrogeeneja, joilla on miedompi mutta samankaltainen vaikutus oireisiin. Ne vaikuttavat olevan turvallisempi vaihtoehto. Shatavarin tiedetään olevan kasviestrogeenisiä ominaisuuksia: se kiinnittyy kudosten estrogeenireseptoreihin ja aiheuttaa siten estrogeenityyppisiä vaikutuksia. Shatavarilla vaikuttaa olevan myös limakalvoja suojaava vaikutus. Rottakokeissa tehdyn tutkimusten mukaan se toimi myös vatsan limakalvojen suojaajana yhtä tehokkaasti kuin vatsansuojalääke ranitidiini.

Miehillä tyypillisiä andropaussin oireita ovat elinvoimaisuuden heikkeneminen, väsymys, ärtyneisyys, masennus, sukupuolisen halukkuuden väheneminen, erektiohäiriöt, hikoilu, lihasmassan ja -voiman väheneminen ja siihen liittyen keskivartalon rasvakudoksen lisääntyminen. Shatavarin sanotaan ayurveda-teksteissä lisäävän miesten seksuaalista aktiivisuutta. Rottakokeiden perusteella tämä on saatu todennettua, samoin kun anabolinen eli lihasmassaa lisäävä vaikutus.

Shatavarin ayurvedinen käyttö

Ayurveda-tekstien mukaan Shatavari tasapainottaa vataa ja pittaa. Se voi nostaa kaphaa pitkäaikaisessa käytössä. Se viilentää tehokkaasti pittaa ja auttaa tasapainottamaan stressaantunutta kehoa ja mieltä. Samhitan Shatavari on luomulaatua ja yrttipuriste, mikä on parempi muoto kuin kapseli: tuotteen maun maistaminen edistää sen vaikuttavuutta. Yrttipuristeet ovat turvallisia käytössä, koska vaikuttavan aineen määrää ei ole keinotekoisesti vahvennettu uuttamalla ja koko kasvin vaikutus on luonnollisessa muodossa.

Suosittelemme nauttimaan Shatavarin maidon (miel. lämpimän) tai gheen kanssa. Nämä edistävät tuotteen viilentäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Huomioitavaa Shatavarin käytöstä

Vuonna 2003 valmistuneen tutkimuksen mukaan Shatavarilla ei vaikuta olevan haitallisia sivuvaikutuksia. Kuitenkin tutkimusta ei ole tehty erikseen raskaana olevien tai imettävien kannalta. Henkilöt, jotka ovat allergisia parsalle, voivat saada shatavarista allergisia oireita. Hormonisensitiivisissä sairauksissa, kuten monet rintasyövät, emme suosittele kasviestrogeenien käyttöä.

Lähteitä:

International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences 2117: Pharmacological Profile of Asparagus racemosus: A Review.
https://www.ijcmas.com/6-11-2017/Pooja%20Shaha%20and%20Anurag%20Bellankimath.pdf

Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013: Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027291/

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.