Ehkäise flunssa ayurvedan keinoin

Flunssa pois Ayurvedan keinoin

Syksy on erinomaista aikaa immuniteetin vahvistamiseen. Kun kehosi on vahva ja tasapainossa, sopeudut paljon paremmin epävakaaseen ja kylmään säähän, eikä se rasita hengitysteitäsi liikaa. Rautainen yleiskunto edesauttaa myös toipumaan flunssasta nopeammin ja ehkäisee siten pahempia tauteja kuten keuhkoputkentulehdusta tai keuhkokuumetta.

Maharishi Ayurvedassa  käytetään immuniteetista tällaista vertausta: keho on kuin maa ja tulehdus kuin siemen. Kehon kuona-aineet (ama) ovat kuin lannoite, joka edesauttaa tulehduksen siementä kasvamaan. Jos haluat ehkäistä tämän kasvun, sinun täytyy välttää kuona-aineiden kerääntymistä ja huolehtia siitä, että kehosi on vahva ja hyvin ravittu.

Syksyllä, kun sää vaihtelee ja kylmenee, alkaa vata vuodenaika. Vaihtelevuus ja kylmyys ovat vatan tyypillisiä laatuja. Tämä heikentää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa ja tekee niistä epäsäännöllisesti toimivia. Jos emme sulata hyvin ruokaa, kehoomme muodostuu kuona-aineita pääosin kullekin kehotyypille ominaiseen paikkaan:

 • Vatalla epäpuhtaudet kertyvät usein ensin paksusuoleen heikentäen kuona-aineiden eliminaatiota.
 • Pittalla epäpuhtaudet kertyvät usein ensin ohutsuoleen heikentäen aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä verenkiertoon.
 • Kaphalla epäpuhtaudet kertyvät usein ensin keuhkoihin aiheuttaen limaisuutta hengitysteissä.

Mikäli epäpuhtaudet lisääntyvät, ne siirtyvät myös muille alueille, usein hengitysteihin aiheuttaen yskää ja nuhaa, mikä kertoo hengitysteiden epätasapainosta. Oireet voivat vaihdella epätasapainon mukaan, riippumatta kehotyypistäsi:

 • Vata epätasapainossa yskä on yleensä kuivaa ja vähäinen lima harmahtavaa.
  Korjaustoimenpide: nauti vataa rauhoittavia ruokia, pidä ruoka-aikasi säännöllisenä ja mene aikaisin nukkumaan. Lepää myös päivän mittaan aina kun mahdollista.
 • Pitta epätasapainossa yskä on jonkin verran limaista ja lima on sitkeää ja kellertävää.
  Korjaustoimenpide: nauti pittaa rauhoittavia ruokia, älä syö liikaa kerralla. Rauhoita stressitasosi ja tyhjennä kalenterista kaikki mikä ei ole välttämätöntä.
 • Kapha epätasapainossa hengitysteissä on runsaasti tahmeaa, sameaa ja vaaleaa limaa.
  Korjaustoimenpide: poista ruokavaliosta maitotuotteet ja kaikki makea, ja syö kaphaa tasapainottavia ruokia. Lisää ulkoilua vointisi mukaan. Seuraavat yleisohjeet ovat sinulle erityisen tärkeitä.

Tärkeimmät yleiset ohjeet ennaltaehkäisyyn ja flunssan oireiden torjuntaan

 1. Vähennä vähän ateriakokoa ja juo runsaasti lämmintä teetä tai lämmintä vettä. Syksyllä ruokahalu saattaa kasvaa kaamosajan vaikutuksesta, mutta vältä lisäämästä annoskokoa. Ruoansulatuksemme on nyt epäsäännöllinen ja tilapäisesti heikentynyt. Säännölliset ruoka-ajat auttavat kehoasi ja tasapainottavat vataa.
 2. Nyt viimeistään kannattaa siirtyä salaateista lämpimiin keittoihin ja wokattuihin, höyrytettyihin tai uunissa kypsennettyihin kasviksiin. Kypsennetty ruoka on helpommin sulavaa kuin raaka, joten pääpaino on lämpimässä ruoassa. Älä kypsennä kasviksia ylikypsäksi, se heikentää niiden positiivista vaikutusta immuniteettiin. Syö nälän tunteen mukaan, eli annoskoko on pieni jos näläntunne on heikko.
 3. Syö kevyemmin aamuisin ja iltaisin, kun ruoansulatus on luonnostaan heikompi. Et rasita immuunijärjestelmääsi kun vältät juustoa, jogurttia/viiliä/rahkaa, suklaata ja perunaruokia. Jos sinulla ei ole flunssan oireita, voit syödä maitotuotteita välipalaksi iltapäivällä. Kitchari on hyvä iltaruoka. Vältä tähteeksi jäänyttä ruokaa tai prosessoitua ruokaa erityisesti illalla.
 4. Ulkoile, vaikka ei niin huvittaisikaan. Raitis ilma ja happi edesauttaa immuniteettiasi. Liikunnan ei tarvitse olla rasittavaa, pääasia että liikut. Tällä viikolla uutisoitu Yhdysvaltalainen tutkimuskatsaus painotti myös kevyestä liikunnasta saatavia terveyshyötyjä. Kuten äskettäin julkaistut viralliset liikuntasuositukset kertovat, jo muutaman minuutin liikkumisesta kertyvillä pätkillä on havaittu terveysvaikutuksia. Siksi suosittelemmekin pientä ulkoilua ja kävelyä iltapalan jälkeen, se käynnistää ruoansulatusprosessin.
 5. Lepää kun on levon aika, erityisesti jos tunnet vilustumisen oireita. Annat silloin kehollesi mahdollisuuden keskittyä immuunipuolustukseen.
 6. Ayurvediset ”flunssan torjuntavalmisteet” on tarkoitettu nautittaviksi mieluiten jo ennen kuin vilustumisen oireet iskevät. Niiden ydintehtävä on kehon älykkyyden ja immuniteetin vahvistaminen, mutta käytännössä ne usein auttavat myös ensioireisiin. Seuraavat tuotteet sopivat joillekin paremmin kuin toisille, mutta ne ovat kaikki sellaisia, että mikä tahansa kehotyyppi voi niistä hyötyä:
 • Vatalle suosittelemme Digest Special -yrttipuristetta 1 tabletti 2 kertaa päivässä lounaan ja päivällisen jälkeen. Se tehostaa heikentynyttä ja häiriintynyttä ruoansulatusta ehkäisten kuona-aineiden syntymistä. Vata-tee sopii ruokajuomaksi ja pitkin päivää nautittavaksi.
 • Pittalle suosittelemme Chyavanprash-yrttisosetta: 1 kukkurallinen tl aamulla ja illalla. Se on tutkitusti tehokas flunssan ehkäisyyn ja sisältää runsaasti pittalle tärkeää amla-hedelmää (amalaki).
 • Kaphalle suosittelemme Pippalia tai Kapha Churnaa lämpimään veteen sekoitettuna ennen ruokaa. Annostele mieltymyksesi mukaan niin että se tuntuu miellyttävän tuliselta. Voit käyttää sitä myös ruoan maustamiseen, jos pidät siitä enemmän sillä tavoin. Myös Kapha tee virkistää oloa ja aktivoi hengitysteitä.

Lisäksi suosittelemme kaikille Herbal Oil with Mint -yrttiöljyä höyryhengitykseen. Se sisältää kamferia, eukalyptusta, neilikkaa ja fenkolia, jotka kaikki poistavat tukkoisuutta. Tuote on hyvin vahva, joten aloita kokeilu yhdestä tipasta esim. höyryhengitykseen.

Flunssan ennaltaehkäisyyn ja ensioireisiin For the Cold Season -yrttipuristeet toimivat käyttäjäkommenttien mukaan kuin junan vessa: usein ne deletoivat koko ongelman.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.