Mausteiden merkitys ja käyttö ayurvedassa

min-ling-36g2WADarDk-unsplash

Kaikilla kulttuureilla ympäri maailmaa on omat suosikkimausteensa ja -yrttinsä, niin myös intialaisella keittiöllä. Mausteiden eksoottiset värit ja huumaavat aromit voivat tehdä tavallisesta ruoasta aistien juhlaa.

 Yrtit ja mausteet täydentävät makujen kirjoa ja niillä parannetaan myös ruoan maistuvuutta. Mausteet aikaansaavat kehossa tärkeitä fysiologisia reaktioita. Esim. mustapippuri lisää syljen eritystä, fenkoli kuivaa suun, sinappi lämmittää kehoa ja minttu viilentää sitä. Useimmilla mausteilla on myös terapeuttisia ominaisuuksia, joten jokainen oikeita mausteita sisältävä ateria on parhaimmillaan elämys terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kehotyyppimme ja senhetkinen tasapainotilamme määrää sen, kuinka paljon mitäkin makua kannattaa syödä. Tärkein yleisohje on se, että tasapainoinen olo ruokailun jälkeen tulee parhaiten nauttimalla jokaista kuutta makua (makea, hapan, suolainen, karvas, kutistava, tulinen). Tällaisen ruoan jälkeen ei tule enää mielitekoja syödä lisää, vaan olo on tyytyväinen ja rauhallinen.

Ayurveda-tietäjät ovat laulaneet ylistystä mausteille superfoodeina tuhansia vuosia. Mausteet ovat monien ayurvedisten yrttivalmisteiden ainesosia. Ayurvediset mausteet eivät vain lisää ruokaan makua, väriä ja makua, vaan auttavat myös lisäämään ruokahalua, stimuloimaan ja ylläpitämään ruoansulatusta. Monet mausteet ovat myös hyödyllisiä terveydellemme, koska ne sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, hivenaineita ja antioksidantteja, sekä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat kognitioon ja mielialaan.

Yleisiä vinkkejä mausteiden kanssa kokkaamiseen

Useimmat ayurvediset mausteet ovat voimakkaita, joten pieni määrä riittää pitkälle. Mausteiden halutaan korostavan ruoan makua, ei peittävän sitä. Kun sekoitat useita mausteita johonkin ruokaan, kokeile, mistä yhdistelmistä pidät. Ole seikkailunhaluinen!

Monet mausteet vapauttavat makunsa ja arominsa parhaiten, kun ne pyöräytetään kuumalla pannulla nopeasti gheessä (kirkastetussa voissa) tai öljyssä, jotkut taas paahdetaan pannulla ilman öljyä. Ole varovainen kypsentäessäsi mausteita, sillä niillä on taipumus palaa nopeasti. Poista pannu liedeltä heti kun aromit vapautuvat, ja jatka sekoittamista vielä hetki palamisen estämiseksi.

Käytä mieluummin luomumausteita, jotka ovat mahdollisimman tuoreita (tarkista viimeinen käyttöpäivä), ja säilytä mausteet ilmatiiviissä säiliöissä suojassa lämmöltä ja valolta.

Seitsemän jalokiveä mausteiden aarrearkusta

Kurkuma

Kurkuma on tärkeä mauste ayurvedassa. Se on melkein kaikkialla läsnä ayurvedisessa ruoanlaitossa. Kurkuma sisältää tutkitusti kurkumiini -nimistä flavonoidia, jolla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Tämä kaiken kattava ”ihmeaine” auttaa puhdistamaan maksaa, tasapainottamaan kolesterolitasoja, torjumaan allergioita, stimuloimaan ruoansulatusta, vahvistamaan immuniteettia ja parantamaan ihonväriä. Se on myös antioksidantti. Ayurveda tunnistaa kurkuman lämmittäväksi mausteeksi, joka tuo mukanaan pistävän ja kirpeän maun.

Kurkuma on kirkkaan kelta-oranssi mauste, ja pieninä määrinä käytettynä se antaa runsaan värin ja ulkonäön keitetylle valkoiselle riisille, perunoille tai keltaisille linsseille. Lisää sitä veteen, jossa riisiä tai linssejä keitetään. Se sopii hyvin yhteen muiden mausteiden, kuten kuminan, korianterin, cayennepippurin ja fenkolin kanssa. Kurkuma voi värjätä kankaita ja muita materiaaleja, joten sitä on käsiteltävä varovasti.

Juustokumina (intiankumina, jeera)

Juustokumina on suosittu intialaisessa, meksikolaisessa ja Lähi-idän keittiössä. Se on lämmittävä mauste, joka edistää ruoansulatusta ja edesauttaa kuona-aineiden ja suolistokaasujen poistumista kehosta.

Juustokuminaa voidaan käyttää joko kokonaisina siemeninä tai jauhettuna, raakana tai kuivapaahdettuna. Raakana jauheena se on väriltään tylsän ruskeaa, mutta väri voimistuu, kun sitä paahdetaan gheessä tai öljyssä. Kuivapaahdettu jauhemainen kumina on väriltään voimakkaan ruskeaa. Sekä gheessä kuumentaminen että paahtaminen saavat kuminan aromin ja maun eloon. Jeera sopii hyvin yhteen monien muiden mausteiden, kuten kurkuman, jauhetun fenkolin, jauhetun korianterin, jauhetun kuivan inkiväärin ja kanelin kanssa.

Fenkoli

Fenkoli on viilentävä mauste. Ayurvedan mukaan fenkoli on erittäin hyvä ruoansulatukselle. Intiassa muutaman fenkolinsiemenen syöminen aterian jälkeen on yleinen käytäntö. Fenkolinsiemenet ovat makean makuisia, ja jauhettu fenkoli sopii hyvin kastikkeisiin. Siemeniä voi myös paistaa Gheessä (kirkastetussa voissa) ja lisätä kasvisruokiin.

Mustapippuri

Mustapippuria pidetään tärkeänä parantavana mausteena. Sillä on puhdistavia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, ja se voi tehostaa muiden yrttien vaikutusta, sillä se auttaa kuljettamaan muiden yrttien hyödyt kehon eri osiin. Se auttaa hapen kuljetusta aivoihin, parantaa ruoansulatusta ja verenkiertoa sekä stimuloi ruokahalua. Se sopii hyvin juuston kaveriksi, keventäen näin juuston raskautta ja rasvaisuutta.

Korianteri

Korianteri on ayurvedassa erittäin arvostettu tridoshinen (kaikille kehotyypeille sopiva) mauste. Se on viilentävä, mutta myös makea ja kutistava. Ayurvedisten tekstien mukaan se on hyvä ruoansulatukselle. Se on myös ruokahalua lisäävä, allergioita torjuva ja verta puhdistava mauste. Korianteri on tärkeä mauste erityisesti pittalle, sen viilentävän laatunsa ansiosta. Korianterista voidaan käyttää lehdet ja siemenet.

Kaneli (Ceyloninkaneli)

Kanelinkuorta käytetään usein ayurvedisissa yrttivalmisteissa parantamaan muiden yrttien hyötyä. Se on lämmittävä mauste, joka tarjoaa myös makean, kirpeän ja karvaan maun. Se sopii erinomaisesti kaphan rauhoittamiseen ja on hyvä myös vatan tasapainottamiseen. Myös pitta-tyypit voivat käyttää kanelia kohtuudella.

Vata, pitta ja kapha Churnat

Seitsemäntenä jalokivenä voimme pitää ayurvedisiä churna-yhdistelmiä. Saat kuusi makua helposti ruokaasi käyttämällä ayurvedisiä Vata, Pitta ja Kapha churna-seoksia. Voit ripotella nämä currytyyppiset mausteet valmiin ruoan sekaan. Vaihtoehtoisesti voit kuumentaa niitä ensin pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä tai gheetä, kunnes mausteiden tuoksut tulevat esiin. Tällöin maut ovat parhaimmillaan. Lisää mausteseos ruokaan kypsentämisen aikana tai sen loppuvaiheessa.

Lisää mausteita löydät tästä artikkelista https://samhita.fi/tunnetko-ayurvedan-yleisimmat-mausteet/ 

Pidätkö tulisista mausteista?
Kesällä kannattaa jättää Chili- ja Cayennepippurit kaappiin, koska ne kuumentavat kehoa ja mieltä. Kokeile niiden sijasta  Pippalia. Inkiväärin ja Pippalin tulinen maku muuttuu ruoansulatuskanavassa makeaksi. Tällöin se ei ärsytä suolistoa eikä kuumenna voimakkaasti. Kehosi kiittää!

Artikkelissa käytetty lähteinä mm. Maharishi AyurvedaBlogin artikkelia ”Ayurveda Diet, Food and Spices” sekä Ruohonjuuri-lehdessä 2020 ilmestynyttä artikkelia.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.