Vatsan hyvinvointi ja probiootit – ayurvedinen näkemys

Ayurvedinen jogurtti

Kun syöt aterian tai välipalan, et ruoki vain energiatasoasi ja hyvinvointiasi. Samaa ruokaa nauttii myös suolistosi mikrobiomi – se mikrobeista koostuva ekosysteemi, joka on tärkeä hyvinvoinnillesi. Mikrobiomi on herkkä systeemi, jonka toiminta on erityisen tärkeää ruoansulatukselle ja kehon aineenvaihdunnalle – ja siten koko keholle.

Ayurveda-lääkäri Saurabh Sharman mukaan vatsa ja suolisto ovat kuin kehon moottori, mikä takaa kehon hyvän toiminnan. Ayurvedassa sanotaan, että koko kehon ”juuret” ovat suolistossa. Siksi ruoansulatuksella ja suoliston mikrobiomilla on tärkeä rooli terveydessämme.

Puhumme ayurvedassa agnista – luonnon tulesta, joka on ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan tärkein tekijä. Agnin laatu on kuuma. Sitä voi verrata auringon tehtävään luonnossa: aurinko on energian lähde, jonka ansiosta elämä on mahdollista. Sen ansiosta kaikki kasvaa ja kukoistaa.

Näin keskitalvella ruoansulatuksen eli agnin kuumuus voi heikentyä, mikä näkyy energiatasossamme. Kun ruoansulatuksemme on kunnossa, tunnemme olomme energiseksi ja reippaaksi – myös aterian jälkeen. Jos ruoansulatus on heikentynyt, saatamme olla väsyneitä, eikä ajatuskaan kulje, kun väsymystä on myös mielessä.

Nyt on talvi ja kylmää – sekä vata vuodenaika. Vatan ominaisuuksia ovat kylmyys, liikkuvuus ja epäsäännöllisyys. Siksi juuri talvella onkin tärkeää pitää huoli, ettei vataa nostava kylmyys pääse vaivaamaan ja päivärytmimme pysyy säännöllisenä. Jos emme pysy rutiineissa, myös ruoansulatus on pian epäsäännöllinen: välillä liian voimakas ja välillä heikko. Kylmä ruoka lisää kylmyyttä kehossa, joten nyt kannattaa syödä lähinnä vain lämpimiä ruokia ja juoda lämpimiä juomia. Monelle meistä tekee hyvä nauttia myös probiootteja vatsan ja suoliston hyvinvoinnin edistämiseksi.

Probiootit ovat niitä terveyttä edistäviä aineita ja bakteereita, jotka ovat hyväksi koko ruoansulatusjärjestelmälle ja mikrobiomille. Ne edistävät ruoansulatusta, palauttavat hyvän bakteerikannan antibioottikuurin jälkeen, pitävät immuunipuolustuksen vahvana ja nykytiedon mukaan vaikuttavat myös postitiivisesti mielialaan. Saat probiootteja ruoasta, kunhan valitset viisaasti ruokasi: esimerkiksi luomujuurekset kasvavat maassa, jonka mullassa on probiootteja.

Jogurtissa on paljon probiootteja, erityisesti kun teet jogurtin itse. Tämä ei ole vaikeaa. Lämmitä pari desilitraa maitoa 40 asteiseksi (kädenlämpöistä hieman lämpimämmäksi), lisää siihen 1 teelusikallinen maustamatonta jogurttia. Laita neste suljetussa astiassa lämpimään paikkaan yön yli – esimerkiksi lämpöpatterin päälle. Voit myös käyttää ruokatermosta/termoskahvikuppia/jogurttikonetta pitämään maito-jogurttiseoksen lämpimänä.

Yleensä jogurtti on valmista 7-8 tunnissa. Näin tehty jogurtti on vähemmän hapanta, jolloin se ei nosta pittaa (kehon kuumuutta) yhtä paljon kuin kaupasta ostettu – usein jo aika vanha – jogurtti. Lisäksi tuore jogurtti on paljon parempi ruoansulatukselle eikä tuota kuona-aineita, esim. limaisuutta, kuten kaupan jogurtit usein tekevät. Huomaa kuitenkin että, jos ruoansulatuksesi on heikentynyt, voi jogurtti kuin jogurtti olla sinulle liian raskasta ja lisätä aterian jälkeistä väsymystä.

Lassi-juoma vs. jogurtti

Yleisesti ottaen, kun ruokaa (tässä tapauksessa jogurttia) prosessoidaan, sen laatu muuttuu. Kun teemme jogurtista lassia, jogurtin laatu kevenee, kuumentava vaikutus häviää ja terveyttä edistävä laatu lisääntyy. Dr. Saurabh Sharman mukaan säännöllinen lassin nauttiminen antaa sinulle runsaasti hyviä probiootteja, edistää ruoansulatusta ja puhdistaa suolistoa.

Jos sinulla on heikko ruoansulatus ja ruokahalu, lassi voi todella auttaa sinua, varsinkin kun lisäät siihen mausteita parantamaan ruoansulatusta. Parhaiten hoidat mikrobiomiasi juomalla lassi-jogurttijuomaa lounaalla.

Näin valmistat ayurvedisen lassin

1 osa tuoretta jogurttia

3-4 osaa haaleaa vettä

Laita jogurtti ja vesi blenderiin tai sekoita sauvasekoittimella, kunnes se vaahtoaa kunnolla noin (1-2 minuuttia). Tällöin jogurtin rasva nousee pintavaahtoon. Poista rasvainen vaahto lusikalla ja käytä neste.

Voit maustaa lassin esim.

  • 0,5 tl Vata Churnaa – sopii kaikille kehotyypeille, tai
  • ripaus inkivääriä, intiankuminaa (jeera, juustokumina) jauheena, mustasuolaa/vuorisuolaa ja mustapippuria, tai
  • ripaus kardemummaa, ruokosokeria ja ruusuvettä. Voit joskus tehdä myös hedelmälassin esim. lisäämällä ananasta tai mangoa.

Muita ayurvedisiä tuotteita (ei probioottisia) ruoansulatuksen ja suoliston terveyteen ovat  Triphala Plus ja Digest Special -yrttipuristeet. Triphala tasapainottaa ja puhdistaa suolistoa, ja Digest Special aktivoi ruoansulatusta.

Muista myös syödä prebioottisia ruokia, eli niitä jotka edistävät mikrobiomin hyvinvointia ja toimivat probioottien ravinnon lähteenä. Tällaisia ruokia ovat mm. banaani, kaura ja pellavansiemenrouhe.

Taustalähde:
Dr. Saurabh Sharman luento

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.