Ayurvedaa lapsille ja vauvoille

Samhita

Kiinnostaako sinua kokeilla ayurvedisiä vinkkejä lasten kanssa? Ayurvedinen elämäntapa sopii kaiken ikäisille, vauvasta vaariin, jopa teini-ikäisille!

Tohtori Jasmin Blumenberg on lastenlääkäri ja ayurveda-spesialisti, joka antaa meille muutamia vinkkejä, joilla voimme tasapainottaa lasten kehitystä ja vointia.

Lapset tarvitsevat säännöllistä päivärytmiä kasvaakseen ja kehittyäkseen täyteen potentiaaliinsa. Ilman säännöllisyyttä lapsilla on usein vaikeuksia hallita päivän aikana tulevaa stimulaatiotulvaa, mikä johtaa usein rauhattomuuteen, ylivilkkauteen ja jopa ahdistuneisuuteen. Tämä johtuu vata-doshan voimakkaasta vaikutuksesta hermostoon.

Voit totuttaa lapsen päivärutiiniin silloin, kun hän alkaa nukkua yöt kokonaan, noin 2 – 3 vuoden iässä. Lapset heräävät luonnostaan aikaisin ja se on heille hyväksi. Silloin heidän energiatasonsa on päiväsaikaan korkea ja illalla väsymys tulee luonnostaan nukkumaanmenoaikaan. Jopa teini-ikäisten tulisi mennä sänkyyn koulupäivinä kymmeneen mennessä. Käytännön elämää helpottaa, jos nukkumaanmenoaika on joka päivä sama.

Aloita päivä lasillisella vettä

Ylösnousun jälkeen kannattaa ensimmäiseksi juoda lasillinen huoneen lämpöistä tai lämmintä vettä. Jo yksivuotiaan lapsen voi alkaa totuttaa tähän. Kun nestettä ei ole tankattu yöllä ja aineenvaihdunnan prosessit ovat hyödyntäneet päivän aikana juodun veden, keho tarvitsee aamuisin vettä. Juominen edistää myös kehon puhdistumista ja vatsan toimintaa.

Lapset, jotka ovat tottuneet mehuihin, kannattaa opettaa vähitellen juomaan laimeampaa mehua. Makeat mehut stimuloivat lasta turhaan ja syövyttävät hampaita. On hyvä, että juot itsekin vettä, näin se on myös lapselle luontevampaa.

Aamurutiini

Huolehdi siitä, että lapsella on aikaa käydä WC:ssä rauhassa, jotta ulostaminen tulee luonnolliseksi osaksi aamurutiinia. Hampaiden pesun yhteydessä lapsikin voi oppia puhdistamaan kieli kielenkaapimella. Kieli kaavitaan takaa kärkeä kohden muutaman kerran vetämällä. Suosittelemme tähän hopealla päällystettyä kaavinta.

Vauvoille ja pienille lapsille aamuinen pehmeä kokovartalohieronta kylmäpuristetulla lämpimällä manteli- tai seesamöljyllä on ihana aamun aloitus. Se voi olla todella mukava yhdessäolon hetki myös vanhemmalle. Noin 10 – 15 minuutin hieronta-aika on sopiva. Tilan tulisi olla lämmin ja valaistuksen miellyttävä.

Öljyhieronnan jälkeen vauvojen tai pienten lasten kanssa voi tehdä kevyen venyttelyn: kun lapsi on selällään, taivuta jalkoja päätä kohden, pään yli niin pitkälle, kun ne helposti taipuvat. Lisäksi voit taivuttaa vasenta kättä kohti oikeaa jalkaa, ja toisin päin. Lapsista tämä on kivaa, ja se on heille hyväksi. Sen jälkeen on hyvä aika peseytyä.

Tasapainottava liikunta

Venyttelyt sopivat kaiken ikäisille lapsille. Tasapainoon mielelle ja keholle suosittelemme ”puu” jooga-asanaa tai muuta yhdellä jalalla tehtävää harjoitusta. Puu-asanassa seisotaan yhdellä jalalla, nostetaan toinen jalka sivusuuntaan koukistaen toisen polven päälle ja nostetaan kädet pään yläpuolelle. Lapset pitävät tämän tyyppisistä harjoitteista! Varsinkin näin kännyköiden aikakaudella on erityisen tärkeää edistää lapsen liikkumista, hyvää ryhtiä ja ulkoilua joka säällä. Liiku lapsen kanssa ulkona – se on sinullekin hyväksi ja lapsille mieluista.

Jokin aika sitten uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan lapsen liikunnallisen elämäntavan toteutumisen kannalta tärkein isnpiroija on nimenomaan yhdessä vanhempien kanssa harrastettu liikunta – ei niinkään se, kuinka moneen harrastukseen heitä on kuljetettu.

Stimulaatiokuorman vähentäminen

Yhteiset lukuhetket pienempien kanssa on tärkeää ja rauhoittumishetket sopivat kaiken ikäisille. Ayurveda-teksteissä suositellaan Ganharva Veda-musikkia kaikille. Se harmonisoi doshia sekä tuottaa sisäistä rauhaa ja rentoutumista myös vanhemmille. Suosittelemme myös Rain Melodya, joka on pehmeää bambuhuilumusiikkia ja sopii erityisesti levottomuuteen. Tällaista musiikkia voi käyttää myös pienten lasten hierontatuokion aikana.

Dr. Blumenberg kertoo kokeilusta, jossa Rain Melody yhdistettiin öljyhierontaan. Tämä laski lasten sydämen sykettä ja hengitystiheyttä, tasapainottaen näin hermostoa säätelevää Vata doshaa.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.