Kuusi tapaa rentouttaa kehoa ja mieltä stimuloimalla Vagus-hermoa

Kuusi tapaa rentouttaa kehoa ja mieltä stimuloimalla Vagus-hermoa

Vagus-hermo eli kiertäjähermo on kehomme pisin hermo. Sen lähtökohta on aivoissa (kraniaalinen hermo 10), josta se kulkee kaulan kautta mm. vatsaan ja suolistoon, maksaan, haimaan, sydämeen ja keuhkoihin. Vagus-hermo on parasympaattisen hermoston tärkein hermo.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa ja rauhoittaa kehoa ja mieltä, sitä kutsutaan ”rest and digest”-systeemiksi. Sympaattinen hermosto puolestaan aktivoi meitä, sitä kutsutaan ”fight or flight”-systeemiksi. Nämä kaksi muodostavat autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston.

Verkkosivusto Darouwellness.com referoi kahta tieteellistä artikkelia, joissa on puhuttu Vagus-hermon tärkeydestä ja sen toiminnasta. Referaatin mukaan sympaattisen hermostomme liiallinen aktiivisuus esim. stressin takia vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmäämme ja saa kehomme piilevään tulehdustilaan, aiheuttaen

esim. ruoansulatusvaivoja, korkeaa verenpainetta ja masennusta. Korkeampi parasympaattisen Vagus-hermon aktiivisuus merkitsee, että keho rentoutuu nopeammin stressin jälkeen. Tästä voi olla seurauksena mm. tasaisempi verensokeri ja verenpaine sekä parempi ruoansulatusentsyymien tuotanto.

Nopeita keinoja stimuloida Vagus-hermoa on kirjoittajan mukaan mm. tasainen ja hidas palleahengitys, hyräily ja resitaatio, jopa puhe tasaisella nuotilla. Meditaatio on erittäin hyvä keino rentoutumiseen. Myös kasvojen pesu kylmällä vedellä auttaa. Lisäksi mainittiin suolistobakteerien tasapainon merkitys: hyvät suolistobakteerit antavat positiivisiä viestejä Vagus-hermolle.

Artikkelissa on mielestäni mielenkiintoisia yhtymäkohtia Ayurvedaan. Vata-dosha hallitsee Ayurvedassa hermostoa. Vata on myös doshista suurin sairauksien ja epätasapainotilojen aiheuttaja liikkuvan luonteensa takia. Ayurvedan mukaan hermoston ”juuret” sijaitsevat paksusuolessa, ja suolisto mikrobeineen puolestaan on vastuussa ravintoaineiden käsittelytä ja imeytymistä verenkiertoon. Johtopäätökseni on, että Vagus-hermoa stimuloi kaikki mikä rauhoittaa Vataa – ja toisinpäin:  Kaikki mikä rauhoittaa Vataa on hyväksi  koko hermostolle.

 

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.