Ayurvedan tieto tulee osaksi nykyistä ravitsemustietoa

Samhita

Tiesitkö, että nykyisessä ravitsemustietoudessa on elementtejä, jotka ovat Ayurvedassa olleet käytössä jo pitkään? Nykyään käytetään monia tuotteita, joiden teho on Ayurvedassa tunnettu jo vuosituhansia.

Esimerkiksi Ayurvedan vanhoissa teksteissä inkiväärin on mainittu edistävän ruoansulatusta, ja nyt sen arvo tunnetaan myös länsimaissa. Samoin hunajan terveysominaisuudet on tiedetty pitkään, mutta harva tietää, ettei sitä saa kuumentaa. Nykytiedon valossa on kuitenkin todettu, että sen terveyttä ylläpitävät entsyymit tuhoutuvat kuumennettaessa.

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha kokonaisvaltainen tieto pitkästä ja terveestä elämästä. Aikojen saatossa ja historian myllerryksissä tämä tiede vähitellen sirpaloitui, kunnes 1970-luvun lopulla suuri Veda-tieteen expertti Maharishi Mahesh Yogi kokosi parhaat Ayurveda-expertit yhteen länsimaisten lääkäreiden ja tiedemiesten kanssa.  He kokosivat yhteen sirpaloituneen, olemassa olevan tiedon ja tradition, ja muodostivat sen uudelleen holistiseksi, varmentaen tiedon oikeellisuuden länsimaisen tieteen menetelmin. Tätä yhdistettyä, holistista Ayurveda-tietoa kutsutaan Maharishi Ayurvedaksi, ja sitä käyttävät useat lääkärit ja klinikat myös Euroopassa.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.