Kosmetiikan säilöntäaineallergiat ovat lisääntyneet voimakkaasti – Sertifioidut Maharishi Ayurveda luonnonkosmetiikkatuotteet ovat turvallinen vaihtoehto

Pitta-hierontaöljy luomu

Suomessa vähintään 500 ihmistä vuodessa herkistyy kosmetiikan säilöntäaineille, emmekä puhu tässä pelkästään meikeistä vaan kaikesta, jonka kanssa iho on kosketuksista. Esimerkiksi metyyliisotiatsolinolin allergiasta kärsi noin prosentti testatuista potilaista vuosina 2006-2008, Vuonna 2013 luku oli jo 13 prosenttia. Tätä säilöntäainetta käytetään mm. käsienpesuaineissa, tiskiaineissa ja ihovoiteissa. Mitä pidempiaikainen altistus, sitä suurempi todennäköisyys on herkistymiseen.  Allergiset reaktiot ovat kuitenkin vain pieni osa. Rasvoissa on monia kemikaaleja jotka voivat vaikuttaa mm. hedelmällisyyteen.

Kaikki luonnonkosmetiikkakaan ei ole säilöntäaineetonta tai haitta-aineetonta, siksi kannattaa valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jos haluaa olla varma tuotteen turvallisuudesta ja laadusta. Sertifioiduissa tuotteissa ei ole käytetty synteettisiä säilöntäaineita, hajusteita tai väriaineita. Ne ovat myös ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Iho on huokoinen elin, jonka pinnalta voi imeytyä aineita pintaverenkierron mukana verenkiertoomme. Kemialliset aineet pääsevät kehoomme kolmea tietä: ruoansulatuskanavan, keuhkojen ja ihon kautta. Ihon kautta pääsevät varsinkin rasvaliukoiset kemikaalit. Ayurvedassa ihon läpäisevyyttä käytetään hyväksi esim. valitsemalla ihoöljy, jossa on mukana yrttejä ja eteerisiä öljyjä. Näin saadaan toivottu vaikutus kehotyypille tai esim. nivelten hoitoon. Maharishi Ayurvedassa käytetyt ihovoiteet ovat vanhojen reseptien mukaisia. Voiteet ovat hyvin rasvaisia, koska mitä vesipitoisempi voide on kyseessä, sitä enemmän niihin tarvitaan säilöntäaineita.

Kaikilla Maharishi Ayurveda -tuotteilla on luonnonkosmetiikka sertifikaatti:

  • shampoot: BDIH-luonnonkosmetiikan sertifikaatti, joka asettaa tiukat vaatimukset raaka-aineille, tuotannolle ja ympäristölle.
  • hammastahnat: COSMOS luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Näissä tuotteissa on 100 % luonnolliset raaka-aineet, mukaan lukien Salvadora Persica kasvi, jota on käytetty vuosituhansia hampaiden hoidossa. Se sisältää kasviperäistä fluoria.
  • hierontaöljyt: COSMOS ORGANIC luomu-sertifikaatti. Näissä tuotteissa on 99 – 100 % luomu raaka-aineita.
  • Ayurveda palasaippuat: COSMOS luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Näissä tuotteissa on 100 % luonnolliset raaka-aineet. Huom. hajusteherkät: näissä tuotteissa on runsaasti eteerisiä öljyjä.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.