Verenpaineeseen voi vaikuttaa luonnollisin keinoin

Verenpaineeseen voi vaikuttaa luonnollisin keinoin

Kaneli on yksi maailman vanhimmista tunnetuista mausteista ja sen antioksidanttiset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Ayurvedisenä superruokana kaneli on tunnettu jo vuosituhansia, Sitä on käytetty terveyttä edistävänä rohtona mm. diabeetikoille. Kanelin terveysvaikutuksista on viime vuosina julkistettu tutkimuksia, nyt myös verenpaineen tukihoitona yhdessä magnesiumin ja elämäntapamuutosten kanssa.

Kanelin on havaittu alentavan verenpainetta… diabeetikoilla ja sen esiastetta sairastavilla. Euroopan Journal of Clinical Nutrition –julkaisun artikkelissa on kerrottu 22 tutkimuksen meta-analyyysistä, jossa on tutkittu kaliumin ja magnesiumin vaikutuksia systoliseen ja diastoliseen verenpaineeseen (ylä- ja alapaineeseen).

Verenpainetauti on hoitamattomana vaarallinen, sillä se saattaa aiheuttaa mm. aivo- ja sydäninfarktin tai munuaisten vajaatoiminnan. Ennaltaehkäisy terveillä elämäntavoilla on tärkeää, mutta hoitoa voi tukea myös luontaisin menetelmin.  Tutkimusyhteenvedon mukaan kanelin ja magnesiumin yhdistäminen ruokavalion ja elämäntavan muutoksiin voi auttaa pudottamaan verenpainetta jopa 25 mmHg:llä, mikä on enemmän kuin lääkkeillä voidaan saavuttaa ilman sivuvaikutuksia.

Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kanelilla on hyödyllisiä vaikutuksia kaikkiin metaboliseen oireyhtymään liittyviin tekijöihin: veren sokeriin, rasva-arvoihin, piilevään tulehdukseen ja verenpaineeseen. Magnesiumilla tiedetään olevan suotuisa vaikutus sydämen terveyteen.

Ayurvedassa kaneli on yksi tärkeimmistä keittiömausteista, jota käytetään myös rasayanana eli terveyttä ylläpitävänä/kohentavana aineena. Kanelin tulee olla Ceylonin kanelia, mikä on ”ainoa oikea” kaneli, ja mielellään luomua. Jos käytät jauhetta hoitona, niin sen säilymisaika on huomattavan lyhyt. Maharishi Ayurveda tuotteista löytyy usein kanelia, mm. teet ja mausteseokset ovat hyviä, kun halutaan lisätä kanelin käyttöä. Samoin esim. aamupuuroon ja maitotuotteisiin päälle voi ripotella kanelia, näin sitä tulee pieniä annoksia päivän mittaan.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.