Kevään riemut ja haasteet – ayurvedinen näkökulma

Kevään riemut ja haasteet: Kapha-vuodenaika

Kevät on ayurveda-tiedossa Kapha-vuodenaika. Tällöin luonto herää ja muuttolinnut saapuvat. Kevät on erinomainen aika ulkoilla ja harrastaa liikuntaa. Kehon kestävyys on parhaimmillaan, joten voit harrastaa myös kestävyys- ja voimailulajeja hyvällä omallatunnolla – tietysti oman kunnon mukaan.

Kevä on ayurvedisen näkökulman mukaan kapha vuodenaika. Keväässä on paljon hyvää, ovathan Kaphan laatuja mm. vahvuus, kestävyys, vakaus ja rentous. Mutta lumen sulaessa ja veden virratessa voi olo ja mieliala tuntua yllättävän raskaalta. Tämä johtuu osin siitä, että kaphan ominaislaatu on raskas. Siksi tarvitsemme keväällä aktiviteettiä keholle ja mielelle. Pitkät kävelylenkit luonnossa sopivat kaikille kehotyypeille Kapha-vuodenaikaan. Nyt on myös hyvä aika soittaa ystäville tai suunnitella uutta harrastusta mielen piristykseksi.

Kevät on myös uudistumisen ja puhdistumisen aikaa. Kaphan ominaisuuksiin kuuluvat raskaus ja limaisuus. Kun kevät lämmittää ja aurinko paistaa, saattavat kehon kuona-aineet  lähteä liikkeelle. Tämä aiheuttaa haasteita maksan puhdistustyölle ja ruoansulatukselle, ja ne tarvitsevat tukea. Torjut ongelmia parhaiten keventämällä ruokavaliotasi, lisäämällä kasvisten ja hedelmien syöntiä ja välttämällä maitotuotteita ja sokeria.

Mausta ruokasi hyvin, se edistää ruoansulatusta. Kapha-aikaan sopivat myös tulisemmat maut. Tuoreilla yrteillä ja sitruunamehulla saat lisäpotkua. Kokeile myös Kapha Churna -mausteseosta, se sopii hyvin papu- ja linssiruokiin. Paras makeutus Kaphalle on hunaja – muistathan ettei sitä kannata kuumentaa, ettei sen terveysvaikutukset häviä. Kun kevennät ruokavaliotasi, lisäät siihen vihreitä kasviksia ja salaattia sekä huolehdit raittiista ilmasta ja liikunnasta, voit nauttia keväästä hyvillä mielin.

Lisäpotkua ruoansulatukseen saat Digest Special -yrttipuristeesta. Voit ottaa sitä tabletin lounaan ja päivällisen jälkeen, se piristää laiskaa suoltakin. Digest Plus -luomutee sopii hyvin ruokajuomaksi, se on mausteinen mutta mieto, ei yleensä ärsytä herkkää suolta. Aineenvaihduntaa voit aktivoida myös saunomalla. Varsinkin Kapha-tyypeille kuiva löyly on tehokas Kaphan vähentäjä.

Maksaa tuet syömällä runsaasti vihreitä kasviksia ja keventämällä ruokavaliota. Idut ovat mainio energiapakkaus! Pian on luonnossa tarjolla myös villivihanneksia: nokkonen ryöpättynä ja voikukka salaatin mausteena piristävät nekin maksaa. Lisää tehoa maksan puhdistukseen saat Liver Care -yrttipuristeesta. Se tukee maksan puhdistusprosesseja ja sen muitakin toimintoja.

Kevätväsymykseen Kapha-luomutee sopii hyvin. Ota sitä aamuisin ja päivällä. Myös Digest Plus -luomutee toimii piristävänä teenä. Jos nukut huonosti ja sinulla on univelkaa, koeta mennä aiemmin nukkumaan, näin parannat unen laatua. Kapha-tyypeille on tärkeää herätä ajoissa, ja ulkoilla/liikkua riittävästi. Kapha Balance on erinomainen tuote mielen ja kehon raskautta torjumaan. Monet kokevat, että se tuo uutta energiaa ja auttaa nauttimaan heräävästä luonnosta.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.