Tietoinen syöminen Ayurvedan näkökulmasta

Samhita

Ayurveda poikkeaa länsimaisesta ravitsemustieteestä mm. siinä, että Ayurvedassa tärkeintä on ruoan laatu ja maut sekä ruokailutapahtuma. Länsimaisessa ravitsemustieteessä pyritään tarkkaan ravintoaineiden analysointiin. Ayurveda on tietysti kehittynyt aikana, jolloin ns. roskaruokaa ei ollut tarjolla, mutta muitakin syitä eroon on. Jatkan vielä tietoisuus-aiheella tarkastellen, millaista on tietoinen syöminen Ayurvedisesti.

Tietoinen syöminen on kuin mindfulness-hetki, jonka perustana on rauhoittuminen ja läsnäolo kaikilla aisteilla. Näin saamme nautintoa ruokahetkestämme, siten edesauttaen kehomme luontaista älykkyyttä toimimaan ja käyttämään ravinnon parhaiten hyödyksemme. Tietoinen ruokailu ja ruoasta nauttiminen on tärkeää. Tiedämme, että negatiiviset tunteet kuten pelko ja syyllisyys lisäävät keholle vahingollisten stressikemikaalien määrää. Harmonia ja tyytyväisyys puolestaan aikaansaavat terveyttä tukevien kemikaalien lisääntymisen. Jos olemme stressaantuneita, keho ei välttämättä pysty hyödyntämään ruoan ravintoaineita. Syökäämme siis, kun meidän on nälkä ja antakaamme itsellemme lupa nauttia ruoasta miettimättä ravintoaineita – terveellinen ruoka on lähtökohta, joka mietitään etukäteen.

Ayurveda suosittaa ottamaan aina ruokailulle oman aikansa ilman kännykkää, televisiota tai edes radiota tai lehteä. Suosittelemme jopa, että ruokailun jälkeen jäät vielä muutamaksi minuutiksi ”kuninkaallisesti” istumaan paikallesi tekemättä sen kummempaa. Tällöin tärkeä ruoansulatusprosessi pääsee alkuun ilman, että keho kuluttaa energiaansa vielä muuhun.

Välillä tekee mieli syödä myös silloin, kun ei ole nälkä. Silloin kannattaa miettiä, tarvitsenko ruokaa vai jotain muuta. Ehkä olenkin väsynyt ja kannattaa ennemmin levätä – tai ottaa vain virkistystä hedelmästä. Vai onko Vata-elementti noussut liikaa esim. kaupungilla liikkuessa? Silloin kannattaa ottaa kuppi Vata-teetä tai yrttiteetä ja rentoutua hetki rauhassa. Vai haluanko syödä/herkutella stressiin tai lohdun tarpeeseen? Tämä tila kannattaa oppia tunnistamaan, koska se on hyvin yleinen. Mitä voisin tehdä tässä tilanteessa? Voisinko esim.  antaa negatiivisille tunteille luvan tulla esiin ja hyväksyä ne – tai antaa itselleni luvan tehdä jotain muuta itselle mieluista, joka tasapainottaa tilannetta?

Tietoisesta syömisestä ei kuitenkaan pidä tehdä suoritusta, joka voi itsessään stressata sinua vain entisestään. Toisinaan olemme olosuhteiden armoilla eikä terveellisen ruoan valinta ole kohtuudella mahdollista. Siitä ei tietenkään kannata syyllistyä. Ota asia sellaisenaan. Joskus kun huomaat, että poskessasi pullottaa suklaapatukka, ravinneanalysointia tärkeämpää on muistaa nauttia siitä täysin siemauksin!

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.