Vata dosha: peruspiirteet kehossa ja mielessä

Samhita

Vata dosha hallitsee kaikkea meissä tapahtuvaa liikettä ja tyhjää tilaa. Liikettä on esim. verenkierto, silmien räpyttely, solujen toiminta, ajatuksen juoksu. Tyhjää tilaa löytyy kaikkialta: solujen välistä, keuhkorakkuloista, suolistosta jne.

Vatan tärkein tehtävä on säädellä keskushermostoa. Sen tärkein sijaintipaikka on suolisto. Suolistolla ja hermostolla on vahva yhteys Ayurvedan mukaan. Stressi saa Vata-ihmisen huolestuneeksi ja rauhattomaksi.

Vatan ominaislaatuja ovat mm. vaihteleva, kevyt, kylmä, liikkuva, kuiva, nopea ja karkea. Vatan peruspiirre on vaihtelevuus. Luonne voi olla ennalta-arvaamaton, Vata-tyyppi ei kangistu kaavoihin. Henkinen ja fyysinen energia on puuskittaista, välillä korkea ja välillä matala. Ruoansulatus toimii välillä hyvin ja välillä huonosti, samoin näläntunne vaihtelee. Vata-tyyppi rakastaa muutoksia, ja hänellä voi olla nopeita (ja nopeasti ohimeneviä) tunteenpurkauksia. Hän saattaa puhua ja liikkua nopeasti. Iho, hiukset ja limakalvot ovat yleensä kuivat, kädet ja jalat ovat kylmät. Vata-tyyppi ei yleensä pidä kylmästä säästä eikä kovasta tuulesta.

Vata-tyyppi on fyysisesti usein hoikka, hänellä on yleensä kapeat olkapäät ja lantio. Luonteeltaan hän on usein mielikuvitusrikas, herkkä, hilpeä, joustava, spontaani ja eloisa.  Mainion kuvan Vatan karikatyyristä meille antaa esim. Charlie Chaplin. Mielialojen vaihtelu on Vatalle tyypillistä. Vata aloittaa usein uusia asioita, mutta ei saata niitä niin usein loppuun. Hän oppii nopeasti mutta muisti voi olla lyhyt. Kuuloaisti on Vatalle tärkeä.

Jos Vataa on liikaa, henkilö voi olla yliaktiivinen, levoton ja kärsimätön. Hän huolestuu ja ahdistuu herkästi. Häntä saattaa myös vaivata unettomuus ja lyhytjännitteisyys.  Rentoutuminen voi olla vaikeaa. Epätasapainossa Vata-tyyppi voi esimerkiksi juoksennella kaupoissa mitään ostamatta tai hän voi puhua paljon pääsemättä mihinkään lopputulokseen… Lisäksi Vata-tyypillä voi esiintyä laihtumista, ummetusta, ilmavaivoja ja väsymystä. Hänen sietokykynsä tuulelle ja kylmälle on alhainen; hermoston ongelmat ovat Vatalle tavallista yleisempiä.

Tasapainoon pyrkiessään Vata tarvitsee lepoa, rauhaa ja hiljaisuutta sekä säännöllisyyttä elämäänsä. Vata-tyypin ravinnon tulisi olla ravitsevaa ja täysipainoista. Lisäksi Vatan tulisi etsiä Vatan ominaislaaduille (yllä) vastakkaisia laatuja päivärutiiniinsa.

Lue tarkempi kuvaus vata-kehotyypistä sivuiltamme.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita