Jatkoa heinäkuun uutiskirjeen sanastoon: Kehotyyppien kolme laatua eli gunaa

Samhita

Ayurvedassa puhutaan kolmesta biologisesta kehotyypistä Vata, Pitta ja Kapha. Meillä on niitä jokaista kehossamme, mutta niiden määrä ratkaisee yksilöllisen keho-mielityyppimme. Henkisiltä ominaisuuksiltaan nämä kehotyypit voidaan luokitella erikseen sattviseksi, rajasiseksi ja tamasiseksi.

Kerroimme näistä ominaisuuksista vähän heinäkuun uutiskirjeessämme, tässä kertaus:

  • Sattva: Henkinen valveutuneisuus, mielen puhtaus, elämää tukeva. Näitä laatuja edesauttava ruoka.
  • Rajas: Aikaansaava toiminnallinen voima, aktiviteetti. Näitä laatuja tukeva ruoka.
  • Tamas: Mielen raskaus, aikaansaamattomuus ja hitaus, velttous, tyyneys; näitä laatuja edesauttava ruoka.

Sattvinen Vata-tyyppi on avarakatseinen, ja hänen on helppo ymmärtää erilaisia näkökulmia. Hän on yleensä luova; hyvä kommunikoija ja innostuu uusista asioista.

Rajasinen Vata-tyyppi on hyvin aktiivinen ja liikkuva, jopa levoton ja hyvin puhelias. Hän haluaa tehdä enemmän ja hänen on vaikea olla tyytyväinen siihen, mitä hän on jo saavuttanut; hän myös helposti hukkaa ajatuksensa ja päämääränsä. Voidaan sanoa, että hänellä on aivan liikaa vauhtia.

Tamasinen Vata-tyyppi on pelokas ja huolestunut; voi helposti mennä liiallisuuksiin käyttäytymisessään ja mieltymyksissään; kehittää itselleen helposti riippuvuuksia.

Sattvinen Pitta-tyyppi ilmentää läsnäoloa, lämpöä ja älykkyyttä; on asialleen omistautunut, mutta ottaa hyvin huomioon toiset ihmiset ja heidän näkökulmansa; on ystävällinen, rohkea ja myötätuntoinen.

Rajasinen Pitta-tyyppi keskittyy saavutuksiin ja menestykseen, usein jopa toisten kustannuksella; ei pysähdy ennen kuin on saavuttanut haluamansa tavoitteet ja aseman; on usein kriittinen ja kontrolloiva, ja helposti suuttuva.

Tamasinen Pitta-tyyppi on usein vihainen, ja osoittaa sen käytöksellään; häntä ei haittaa se, että toiset kärsivät hänen käytöksestään; hän voi olla epäluuloinen, jopa paranoidinen, ja olettaa toisten käyttäytyvän itseään kohtaan samalla tavoin.

Sattvinen Kapha-tyyppi on uskollinen, rehellinen ja rakastava; vakaa ja lojaali, siis erinomainen kumppani ja ystävä; hänen on helppo antaa anteeksi ja välittää lähimmäisistään.

Rajasinen Kapha-tyyppi on usein materialistinen ja haluaa kerätä omaisuutta. Hän voi olla kontrolloiva ja hallitseva; hän etsii työssään asemaa ja valtaa. Ulkoinen hyvinvointi ja tavarapaljous on hänelle tärkeää.

Tamasinen Kapha-tyyppi on sisäänpäin kääntynyt, aikaansaamaton, ehkä masentunut. Hän ei ole sensitiivinen toisen ihmisen tunteille tai tarpeille. Hän ei suostu näkemään vaivaa elämänsä eteen ja saattaa syyttää toisia heikosta asemastaan. Hänellä on usein ylipaino-ongelma.

Mitä eri kehotyypit hyötyvät tästä jaottelusta? Jos tunnistat itsessäsi ja käytöksessäsi runsaasti rajas- tai tamas-laatuja, elämästäsi voi tulla huomattavasti nykyistä laadukkaampaa pienillä muutoksilla. Sinun kannattaa jo heti tänään kiinnittää huomiota ruokavalioosi – että se on raitsevaa, tuoreesti valmistettua ja sisältää runsaasti kasviksia. Sinun kannattaa lisätä myös ulkoilua ja raittiin ilman määrää elämässäsi. Huomaa käyttää aikaasi myös siihen, että tapaat ystäviä ja nauti iloisesta seurasta. Lisäksi – lue huolella artikkeli ”Miten edistät terveyttäsi mielesi valinnoilla”.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita