Syksy alkaa lähetä ja illat pimetä: kesä on jäämässä taakse. Moni iloitsee syksyn raikkaudesta ja väreistä, mutta vielä useampi taitaa mieltää kesän taakse jäännin jonkinlaiseksi menetykseksi – ja osalle meistä tulee syksystä mieleen syysflunssa ja vilustuminen.
On selvää, että nyt kun ilmat alkavat viiletä olisi hyvä, jos immuniteetti olisi vahva. Ayurvedassa käytetään immuniteetista sanskritinkielistä nimitystä Bala. Bala voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen Sahaj, Kalaj ja Yuktikrit.
Sahaj on se osa immuniteettia, minkä perimme syntymässä. Se fyysinen ja henkinen vahvuus, jonka saamme vanhemmiltamme. Länsimainen lääketiede tutkii tällä hetkellä laajasti synnynnäistä immuniteettia ja esim. arvioi todennäköisyyksiä, millaisia vakavia sairauksia tai syöpiä – ja millä todennäköisyydellä kukin voi geneettisen perimänsä pohjalta saada.
Kalaj on se immuniteetin osa-alue, joka on yhteydessä aikaan: esim. vuodenaikoihin ja ikään. Ayurvedassa nähdään tärkeänä, että niin vuodenaika kuin ikäkin huomioidaan erilaisia terveysvalintoja tehtäessä. Lapsen immuniteettia voidaan tukea erilaisilla asioilla kuin vanhuksen. Tietyt ruoat ovat muita parempia valintoja eri vuodenaikoina. Hieman yksinkertaistaen: kylmänä syyspäivänä lämmin, maustettu keitto tukee tasapainoamme , mutta keskikesän helteessä viileä salaatti voi olla sopivampi valinta.
Kalaj-immuniteettia voidaan tukea aikaan – sekä ikään että vuodenaikaan – sopivilla arkirutiineilla sekä ruokavalioilla. Ayurvedisista valmisteista erityisesti rasayanat on tarkoitettu Kalaj-immuniteetin tukemiseen. Vanha sanskriitin kielinen sanonta kuuluu ”Labhopayobi sashtanam rasadinam rasayanam”, joka tarkoittaa suomeksi kuta kuinkin ”Loistavat prinsiipit, jotka tukevat kudoksia, voivat tuottaa vahvan immunijärjestelmän, rasayanat tukevat juuri näitä prinsiippejä”. Tohtori Hari Sharma painottaa, että on tärkeää huomata, että prinsiipeillä tarkoitetaan tässä sisäistä älykkyyttä tai vahvuutta, joka liittyy tietoisuuteen. Tätä elimistön sisäistä älyä tuetaan rasayanoilla.
Yuktikrit – elämän aikana hankittu vastustuskyky, on se immuniteetin osa-alue, johon voimme vaikuttaa kaikkein eniten. Vanhojen Ayurveda-tekstien selkeä lähtökohta on se, että jokainen voi valinnoillaan vahvistaa tätä immuniteettiaan. Kaikki Maharishi Ayurvedan kaksikymmentä eri lähestymistapaa on tarkoitettu tämän immuniteetin tueksi.
Maharishi Ayurvedan mielenkiintoinen erityispiirre on juuri se, että siinä tärkein työkalu on sisäisen, elimistön oman älyn tai älykkyyden vahvistaminen, eivät oireet. Siksi ayurvedisten terveysneuvojen ja periaatteiden käytöstä hyötyy myös terve ihminen. Vaikka sinulla ei ole terveysmurheita, voit usein silti parantaa oloasi ja toimintakykyäsi oikeilla ayurvedisilla valinnoilla.
Sanskritin sanonta ”swashmin tishthati iti swastya” tarkoittaa suomeksi suurin piirtein, että ”terve on hän, joka on koko ajan vakiintuneena Itsessään”. Ajatus kuulostaa äkkiseltään absurdilta, mutta kuvattu tilahan on juuri vastakohta jatkuvalle stressitilalle. Stressin kielteiset terveysvaikutukset on länsimaisessa lääketieteessäkin laajasti osoitettu. Viime vuosina on tehty paljon löydöksiä, jotka kertovat siitä, että kehomme sisäinen tiedonkulku ja solujen ”älykkyys” tai oikea häiriintymätön toiminta ovat terveytemme kannalta avainasemassa.
Toissapäivänä (12.9.) ilmestyneessä Helsingin Sanomissa antibiottiresistenssiin perehtynyt bakteeriopin professori Pentti Huovinen esimerkiksi kertoi, että suoliston dysbioosi* kehittyy helposti, koska sille altistavat monet nykyajan vitsaukset: antibioottikuurit, pitkittynyt stressi, univaje, epäterveellinen ruokavalio ja se, etteivät kerrostalossa asuvat kaupunkilaiset pääse kosketuksiin luonnon mikrobien kanssa.”
Kehon sisäisestä älykkyydestä ja intuitiivisesta viisaudesta puhuu ja kirjoittaa myös painonhallintaan erikoistunut ravitsemus- ja elintapa-asiantuntija Patrik Borg kirjassaan ”Tunne nälkä”. Tähän aiheeseen palaamme vielä myöhemmin tarkemmin.
*dysbioosi = suolistobakteerien epätasapainotila
Tausta-aineisto: Hari Hari Sarma: The Answer to Cancer: is Never Giving it a Change to Start; Helsingin Sanomat 12.9.2019.