Ayurvedan Marma-terapia on lempeä itsehoitomuoto

Marmaterapia-ja-ayurveda

Viime uutiskirjeessä lupasin kertoa ayurvedisesta Marma-terapiasta, johon tutustuin Hollannissa marraskuussa. Marma-terapia on vanha hoitomuoto, jossa stimuloidaan kehon erityisiä, elintärkeitä kohtia, joissa ”tietoisuus ja fysiologia yhtyvät”. Nämä kohdat ovat samantapaisia kuin akupainantapisteet. Hoito toteutetaan hyvin hellävaraisesti.

Marmahoidot voivat energisoida tai rentouttaa kehoa, sekä vapauttaa energiatukoksia. Marmapisteitä hellästi käsittelemällä voidaan aktivoida kehon omat parantavat voimat.

Ayurvedassa sitä herkkää, hienovaraista energiaa, joka antaa meille elämän ja joka virtaa kehomme läpi, kutsutaan pranaksi. Jokaisella sisäänhengityksellä saamme uutta elinvoimaa. Prana virtaa kaikissa kehon ohuissa energiakanavissa, ja se yhdistyy pisteisiin, joita kutsutaan marmoiksi. Marma-pisteitä on mm. päälaella (Adhipati), keskellä otsaa (Sthapani), sydämen kohdalla (Hridaya), navan ympärillä (Nabhi) ja virtsarakon päällä (Basti).

Kuinka hoidat itseäsi marma-terapialla?

Marma-hoito on hieno kehon ja mielen tasapainotusmenetelmä, jota voit käyttää myös ilman pitkäaikaista harjoittelua. Tärkeintä on ottaa aikaa ja rauhoittua – ja kuunnella miltä kehossa ja mielessä tuntuu. Tarvitset vähän öljyä ja hiljaisen tilan. Hoidon ei tarvitse olla pitkä, kymmenen minuuttia on jo riittävä aika. Kätesi, erityisesti kämmenet ovat tärkein instrumenttisi. Yksinkertaisimmillaan hoito on sitä, että laitat vaan kädet lempeästi ja kevyesti hoidettavan alueen (marma-pisteen) päälle ja rauhoitut hetkeksi.

Öljy lisää kosketusherkkyyttä ja toimii välittäjäaineena käsien ja hoidettavan alueen välillä. Voit käyttää tähän ayurveda-hierontaöljyjä tai seesamöljyä. Marma-terapia ei ole energiahoito, vaan lempeä kosketus on se, mikä aktivoi marman. Öljyä tarvitaan vain vähän, jotta kosketus on intensiivisempi.

Jos haluat panostaa itsehoitoon hieman enemmän:

  • Istu tai makaa – lepää – ensin mukavan lämpöisessä huoneessa, jossa voit olla häiriöttä. Nauti muutama minuutti hiljaisuudesta ilman musiikkia.
  • Varmista, että kätesi ovat lämpimät – voit lämmittää niitä esim. vedessä.
  • Hengitä muutaman kerran syvään ja rentoudu. Laita hieman öljyinen käsi hoidettavan alueen päälle. Pysy alueella niin kauan kuin tuntuu mukavalta, ja siirry sitten seuraavaan paikkaan.
  • Suorita hoito itsellesi silmät kiinni, näin olet herkempi kehosi reaktioille.
  • Lepää muutama minuutti hoidon jälkeen ja tunne vaikutus.

Kun olin marma-koulutuksessa, teimme hoitoja toisillemme. Nautin suuresti siitä hiljaisuudesta, joka tuntui laskeutuvan, kun tein hoitoja. Koin saaneeni itsekin terapeuttisen kokemuksen, samalla kuin hoidettava nautti omasta hiljaisuuden ja herkän kosketuksen kokemuksestaan. Hoito rauhoitti hermoston ja voimaannutti molempia.

Esimerkki: Marma-terapiaa levottomuuteen tai univaikeuksiin

Seuraavassa on esimerkki, miten voit tuottaa itsellesi rauhallisen ja tasapainoisen olon eri marma-pisteiden kautta. Voit tehdä hoidon joko pitämällä kättä hoidettavan alueen päällä tai sivelemällä sormin, kuten alla on kuvattu.

Kruunu-marma  (Adipathi) rauhoittaa hermostoa ja rauhoittaa ajattelua. Tämä Marma sijaitsee päälaella (nk. kruunu-chakra). Voit vain laittaa kämmenen hitaasti ja kevyesti päälaelle tai pyörittää hitaasti ympyrää myötäpäivään kevyesti sormilla päälakea koskettaen. Sormet koskettavat päälakea koko pituudeltaan.

Otsa-marma (Sthapani) sijaitsee kulmakarvojen välissä hieman niiden yläpuolella (nk. kolmas silmä). Voit sivellä kevyesti öljytyin sormin otsaasi kulmakarvojen yläpuolelta. Pidä liike hitaana ja käytä etusormea, keskisormea ja nimetöntä. Sormenpäissä olevat ”tyynyt” koskettavat koko pituudeltaan hoidettavaa aluetta.

Sydän-marma (Hridaya) sijaitsee sydämen kohdalla. Voit sivellä sitäkin kevyesti öljytyin sormin (samat kuin aiemmin), tai kämmenellä. Muista pitää liike hitaana ja kevyenä. Tämän voi tehdä koko sormen pituudella tai sormenpäillä kuten otsa-marman kohdalla.

Virtsarakko-marma (Basti) maadoittaa, se sijaitsee juuri häpyluun yläpuolella. Jos hoidat jotakuta perheenjäsentä, voit vain laittaa kevyesti kätesi hänen alavatsalleen. Tässä voit käyttää sormien koko pituutta.

Jalkapohja-marman sively väsyttää ja rauhoittaa. Se sijaitsee lähellä päkiän keskiosaa, sen keskiosasta hieman varpaita kohti. Aseta öljytyt kolme sormea tähän kohtaan ja tue jalkaterää päkiän yläpuolelta. Hiero kevyellä paineella myötäpäivään. Voit myös hieroa koko jalkapohjaa, jos se tuntuu mukavammalta. Tässä voit käyttää sormien koko pituutta.

Näillä ohjeilla pääset jo alkuun. Kuvan kartta on suuntaa antava sille, mitä kohtia kehosta kannattaa käsitellä kevyellä kosketuksella. Voit halutessasi kokeilla näiden alueiden kevyttä sivelyä myös perheenjäsenillesi. Kun pidät otteesi kevyenä ja rauhallisena, et voi vahingoittaa kosketuksellasi.

 

Lisätietoa ayurvedisesta marma-terapiasta saat asiaa käsittelevästä kirjasta (engl.)  https://www.amazon.de/dp/B017HX7A5A

Marraskuussa aloittamani Marmaterapia-koulutus on pitkä, mutta olen jo tehnyt koehoitoja ystävilleni. Palaute on ollut hyvin positiivista. Siksi haluan antaa sinullekin idean siitä, kuinka voit itse tasapainottaa oloasi. Kerro palautetta kokemuksestasi [email protected].

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.