Mikä on paras aika liikunnalle?

kayaking-606176_1280

Moni tämän blogin lukijoista harrastaa liikuntaa ainakin jossain määrin. Oletko tullut miettineeksi, mihin aikaan päivästä se sopii sinulle parhaiten? Ikivanha ayurveda-tieto tarjoaa tähän selkeän näkemyksen. Parhaat ajat liikunnalle ovat ne hetket vuorokaudesta, jolloin kapha-dosha dominoi – erityisesti 6 – 10 aamulla. On mielenkiintoista, että uudet liikuntatutkimukset tukevat tätä näkemystä.

Kapha vastaa kehomme rakenteesta ja jaksamisesta, joten hieman yksinkertaistaen on luonnollista, että jaksamme myös liikkua tai treenata enemmän silloin, kun kaphaa on ”ilmassa” enemmän.

Yhdysvalloissa mainetta niittänyt ayurvedaan pitkään perehtynyt lääkäri Nancy Lonsdorf kertoo tutkimuksesta, joka osoitti ayurvediset periaatteet yllättävänkin osuviksi. Hänen siteeraamassaan tutkimuksessa oli mitattu yöllistä verenpainetta merkkinä siitä, miten hyvin keho palautuu. Osalla ihmisistä verenpaine laskee yön aikana selvästi aamuyön viimeisinä tunteina. Toisilla tällaista laskua taas ei ole havaittavissa. Laskun oletetaan kuitenkin olevan hyväksi kaikille, koska sydän saa laskun toteutuessa lepoa.

Tutkimuksen mukaan toivottu verenpaineen lasku tuli esiin parhaiten niillä koehenkilöillä, jotka tekivät fyysiset harjoituksensa aamulla, tässä tapauksessa kello seitsemän aikaan. Toiseksi parhaat vaikutukset saivat he, jotka tekivät harjoituksensa illalla seitsemän maissa. Vähiten yöllistä verenpaineen laskua tapahtui siinä koehenkilöryhmässä, joka harjoitteli keskipäivällä. Eikö ole mielenkiintoista, miten sopiva aamuinen harjoitus heijastuu yöunen laatuun vielä parikymmentä tuntia myöhemmin?

Yleisesti ottaen fyysinen harjoittelu on meille kaikille hyväksi. Näin keskikesällä, pitta-aikaan, on kuitenkin erityisen suositeltavaa välttää kovaa harjoittelua keskipäivällä. Vielä vähemmän suositeltavaa on tietysti fyysinen rasitus yöllä, jolloin aineenvaihduntamme suorittaa meille tärkeitä elintoimintoja. Illalla, kapha-aikaankin suoritettu fyysinen harjoittelu – varsinkin jos se on intensiivistä – voi osalla meistä nostaa vireystilaa niin, että ajoissa nukkumaan meno vaikeutuu. Jos treenaat ilta-aikaan, tee se mieluusti ainakin ennen iltakahdeksaa.

Monien mielestä viime aikoina on ehkä liikaakin puhuttu jo istumatyön haitallisuudesta. Jos kuitenkin pysähdymme hetkeksi ja mietimme aikaa muutama vuosikymmen, vuosisata ja vuosituhat taaksepäin, niin ”ymmärrämme yskän”. Biologinen kehomme on varsin samanlainen kuin esi-isillämme, mutta ikinä ennen se ei ole ollut keskellä päivää kahdeksaa tuntia tekemättä mitään fyysistä. Liikkumatta oleminen ja eläminen on meille biologisina olentoina hyvin vierasta ja aikaansaa elintapalääkäreiden mukaan selvän fysiologisen häiriötilan.

Jos et vielä liiku säännöllisesti, niin mieti hetki miksi et. Onko se vaan ikään kuin huomaamatta jäänyt vahingossa pois päivittäistavoistasi vai oletko treenannut liikaa tai lajia, josta et oikeasti pitänyt? Kun löydät itsellesi sopivan lajin ja harjoitusmäärän, liikunta tuntuu luontevalta ja mukavalta.

Vanha tarina kertoo, miten Intiassa arvostettu kuningas oli pyytänyt sen ajan parhaat ayurveda-tietäjät koolle, koska halusi valita parhaan heistä perheelleen. Kuningas antoi tietäjille (vaidyoille) tehtävän. Hän kysyi, mitä sellaista terveyttä edistävää heillä on tarjota, joka on kaikkien saatavilla, ei maksa mitään ja on helppo toteuttaa. Kilpailun voittaneen tietäjän vastaus oli ”aamukävely”.

Northwesternin yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa aamuisen luonnonvalossa ulkoilun myönteiset vaikutukset. Tutkijat havaitsivat, että aamuinen ulkona liikkuminen muuttaa päivänaikaista aineenvaihduntaa merkittävästi. Ne koehenkilöt, jotka tekivät pienen aamukävelyn, olivat päivän mittaan virkeämpiä ja pysyivät hoikempina. Säännöllisen aamukävelyn myönteinen vaikutus painoon oli jopa 20 prosentin luokkaa.

Yhteenvetona liikunnasta ayurvedan näkökulmasta: yleisesti ottaen liikunta on hyväksi kaikille, kaphalle se on melkein välttämätöntä. Ayurvedassa kohtuus on yleinen hyve. Se pätee myös liikunnan osalla. Varsinkaan näin pitta-aikaan* en suosittele kieli vyön alla treenaamista. Paras aika liikunnalle on aamu, toiseksi paras alkuilta.

*Pitta-aikaa ovat keskikesä ja loppukesä, sekä aina keskipäivä klo 10 – 14 ja keskiyö klo 22 – 02.

PS. Tekstiin tehty kaksi korjausta 1.8.2020. Ensimmäinen toiseksi viimeiseen kappaleeseen, toinen loppuhuomautukseen.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.