Lääketieteen tohtori Ulrich Bauhofer ayurvedan ytimessä

Ulrich Bauhofer

Tohtori Ulrich Bauhofer on Saksan ayurvedalääkärien yhteisön johtaja ja yksi ensimmäisistä lääkäreistä, joka matkusti Intiaan opiskelemaan ayurvedaa alan parhaiden spesialistien johdolla. Tänään hän on yksi johtavista Intian ulkopuolisista Ayurveda-asiantuntijoista.

Vuodesta 1983 lähtien Dr. Bauhofer on intensiivisesti pyrkinyt levittämään tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa ayurveda-tietoa, ja lisäämään lääkäreiden ayuveda-tuntemusta mm. kouluttamalla heitä. Hän perusti Saksaan myös Euroopan laajimman ayurveda-klinikan, jota hän johti kolmetoista vuotta.

Dr. Bauhoferin mukaan ayurveda-lääkärin rooli on olla parantaja, ystävä, filosofi ja neuvonantaja – kaikissa kysymyksissä mitä elämä tuo eteemme. Ayurveda on tietoa elämästä, ja tämä tieto kattaa kaikki elämän osa-alueet.

Ayurvedan tärkein sanoma

Ayurvedan keskiössä on tieto Satmyasta ja Asatmyasta, mitkä voidaan suomentaa kokonaisuudeksi ja ei-kokonaisuudeksi. Meidän tulee oppia uudestaan tiedostamaan ja aistimaan, mikä on hyväksi meille ja mikä haittaa meitä. Kirjaimellisesti Satmya tarkoittaa ”minun totuuteni”.

Mikä on minun totuuteni? Se on MINUN totuuteni,

eikä kenenkään muun. Tämä kattaa kaikki elämänalueemme: ravinnon, päivittäiset toimintomme, liikunnan, unen, ammatin, partnerin, ystävät, sään, asuinpaikkamme, lomanviettopaikkamme – siis käytännössä kaiken! Ayurvedan sanoma on, että jokaisen tulee löytää oma totuutemme ja elää sitä harmoniassa elämän sääntöjen kanssa.

Kuten tieliikenne, elämäkin toimii tiettyjen sääntöjen mukaan. Jos emme pysty noudattamaan niitä, kannamme kuitenkin niiden rikkomisen seuraukset. Liikennevalo ei välitä, vaikka kävelemmekin punaisia päin, mutta meidän tulee silti kantaa seuraukset. ”Liikenneonnettomuus” joka seuraa elämän sääntöjen rikkomisesta on sairaus.

Ayurveda opastaa meitä toimimaan elämän sääntöjen mukaan opastamalla meitä ennaltaehkäisemään sairauksia, edistämään terveyttä ja hoitamalla ihmistä kokonaisvaltaisesti sen sijaan että hoidamme hänen sairauttaan. Ayurveda opastaa meitä myös ylläpitämään vitaliteettia ja elämästä nauttimista koko elämänkaaren aikana.

Tärkeimmät energialähteet Dr. Bauhoferin mukaan

  1. Luonnon valo: Kesäisenä päivänä ulkona on noin 200 kertaa enemmän valoa kuin sisällä. Valo on terveydellemme tärkeää, joten meidän tulisi ulkoilla valoisaan aikaan.
  2. Puhdas ilma: Ilmastointi ei korvaa ulkoilmaa. Kannattaa siis tuulettaa usein ja käydä ulkona vaikka lyhyitäkin aikoja kerralla.
  3. Lepo: Nukkumaan meno aikaisin on tärkeä unen laadun ja virkistävyyden tae. Nukumme syvimmin alkuyöstä. Jos menetät alkuyön unestasi tunnin, menetät vuodessa melkein kaksi viikkoa parasta uniaikaa.
  4. Ruoka: Ruoan laatu ja ruokailuajat ovat tärkeitä energiatasapainollemme. Päivän pääaterian ei tulisi olla illalla, vaan päivällä. Silloin kehosi pystyy parhaiten hyödyntämään ruoan ravintoaineet.
  5. Neste: Dr. Bauhofer suosittelee juomaan noin 2,5 litraa vettä päivittäin, jotta kehon nestetasapaino pysyy optimaalisena.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.