Kuinka syöt itsesi energiseksi

Samhita

Mitä syöt, kun tarvitset nopeasti energiaa? Oletko miettinyt ruokavaliotasi energiansaannin kannalta? Ruoan energiapitoisuuden ja ravintomäärien lisäksi Ayurvedassa tarkastellaan laajemmin ruoan laatua. Käymme tällä kertaa läpi sitä, kuinka valitset itsellesi parhaan laatuista ruokaa, joka lisää energiatasoasi, ei vain hetkellisesti vaan pidemmällä tähtäimellä. Tämä on kestävämpi linja kuin energiapatukat ja -juomat tai kuppi kahvia.

Valitse ruokia, joissa on elämää

Ayurvedisestä vinkkelistä katsoen ravinnossa tulisi aina olla sitä elämän vitaalienergiaa, jota on tuoreissa vihanneksissa ja hedelmissä ja puhtaassa ilmassa, jota hengitämme. Tätä energiaa kutsutaan Pranaksi. Lisäämällä Pranaa sisältäviä aineita päiväämme, saamme heti lisää voimaa. Toinen tärkeä asia on ruoka-aineiden ominaisuus, jota kutsutaan Chetnaksi. Se tarkoittaa luonnon ravitsevaa ja parantavaa vaikutusta. Tarkastelemme nyt näitä kahta ominaisuutta sisältäviä ruokia.

Kasvikset: Ayurvedisessa lautasmallissa kasvisten osuus on noin 40 % ateriasta. Parhaita ovat vihreät vihannekset, koska ne ovat erityisen mineraali- ja kuitupitoisia. On tärkeää, että käytät tuoreita vihanneksia ja kypsennät niitä tuoreesti joka kerta – niiden antama energia alkaa hiipua nopeasti kypsennettynä. Siksi emme suosittele kasvisten valmistamista etukäteen useammalle aterialle. Emme myöskään suosittele kaupan valmispakkauksissa olevia kuorittuja ja pilkottuja vihanneksia, koska niistäkin on jo kadonnut osa elinvoimasta.

Hedelmät: Hedelmiä kannattaa käyttää monipuolisesti. Kokeile aamiaiseksi haudutettua omenaa, jota voit maustaa mm. kanelilla. Välipalaksi sopii esim. mehukas päärynä tai mango, joka on erityisen hyvä Pittalle. Puolikkaassa mangossa on runsaasti C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Ja jos ruoan jälkeen on raskas ja turvonnut olo, syö puolikas tuore papaija. Se sisältää ruoansulatusentsyymejä ja auttaa ruoansulatuksessa.

Rusinoita suositellaan ayurvediseksi energiavälipalaksi, kourallinen päivässä on sopiva määrä. Tummissa rusinoissa on runsaasti rautaa, B6-vitamiinia, magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä ja kaliumia. Rusinat tulisi syödä liotettuna, näin ravintoaineet imeytyvät parhaiten.

Viljatuotteet: Kokojyväviljatuotteissa on monia hyviä ominaisuuksia: ne auttavat alentamaan kolesterolitasoa, vähentävät suoliston haitallisia bakteereita ja syöpätekijöitä sekä tasapainottavat verensokeria. Energiatuotoltaan parhaat viljatuotteet ovat ruis, ohra, quinoa, amarantti ja hirssi, koska ne ovat hyvin proteiini- ja mineraalipitoisia.

Esimerkiksi 2 dl kypsentämätöntä amaranttia sisältää 7,9 g proteiinia, 4,5 mg rautaa sekä magnesiumia ja sinkkiä. Saman verran quinoaa sisältää 7,5 g proteiinia, 5 mg rautaa ja 1,7 mg sinkkiä. Ruis sisältää vastaavasti 8,5 g proteiinia ja 2,25 mg sinkkiä. Hirssissä on runsaasti B-vitamiineja. Näiden viljojen sisältämät kupari ja sinkki vaikuttavat positiivisesti energiatasapainoon ja immuniteettiin.

Viljatuotteiden kanssa tulee syödä hyviä rasvoja, koska muuten ne ovat liian kuivia – tämä vaikeuttaa ravinteiden imeytymistä. Ghee on suositeltavin rasva viljojen kanssa.

Proteiinin lähteet: Luomumaito, vastavalmistettu lassi-jogurttijuoma ja panir-juusto ovat niitä maitotuotteita, joista saamme paljon elinvoimaa. Mantelit, cashew-pähkinät ja saksanpähkinät ovat hyviä proteiinin lähteitä, jos ne ovat liotettu tai keitetty yhdessä viljatuotteiden kanssa. Näin ruoansulatus käsittelee ne helposti, ja saamme paremmin hyödynnettyä niiden ravintosisällön. Kuorittu mung-papu ja punaiset linssit ovat erinomaisia proteiinin lähteitä.

Öljyt: Ghee on paras öljy ruoanvalmistuksessa, koska se kestää kuumuutta. Luomu neitsytöljyt sopivat hyvin leipomiseen ja miedossa lämpötilassa hauduttamiseen sekä salaatteihin. Esimerkiksi auringonkukka- ja oliiviöljyt ovat hyviä.

Vaihtele: Kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti eri vihanneksia, hedelmiä ja viljoja. Käytä mausteita makumieltymystesi mukaan. Näin saat paljon eri ravintoaineita ja makuja, etkä kyllästy ruokavalioosi milloinkaan. Epäterveelliset ruokamieltymykset ja -himot viittaavat siihen, ettet saa monipuolisesti makuja ruoastasi. Lisää ruoan päälle sitruunamehua ja/tai tuoreita yrttejä tuomaan makuvaihtelua. Voit käyttää myös chutney-tyyppisiä valmisteita tuomaan ruokaan potkua.

Vältä energiaa vähentäviä ruokia

Ihmiset kysyvät minulta usein, mitä ruokia heidän tulisi välttää. Tärkeimmät vältettävät ruoat ovat esivalmistetut ruoat, säilykkeet, pakastetut, hapatetut, tähteet ja muu ”vanha” ruoka. Kaupan hapanmaitotuotteet lasketaan myös vanhaksi ruoaksi. Niissä on hyvin vähän elinvoimaa jäljellä. Jos ruoka sisältää säilöntäaineita tai torjunta-ainejäämiä tms., se rasittaa ruoansulatusta ja siten kehon on vaikea saada siitä ravintoa. Olo voi olla raskas ruoan jälkeen. Silloin voit auttaa ruoansulatustasi laittamalla puoleen lasilliseen vettä limen tai sitruunan mehua, tai ottamalla Digest Special -yrttipuristeen.

Ayurvedan mukaan kannattaa välttää yhdistämästä joitakin ruokia samalla aterialla, koska yhdistelmänä ne ovat erityisen huonosti sulavia, ja siksi heikentävät energiatasoamme. Tällaisia ovat:

  • Maito ja suolainen, karvas, kutistava tai tulinen maku. Maidon kanssa kannattaa syödä vain makean makuisit tuotteita, taateleita, hunajaa, riisiä tai vehnää. Eli riisipuuro ja maito ovat ihan ok. Ruokajuomaksi maito ei sovi.
  • Maito ja kala. Kalakeitto kannattaa tehdä kirkkaaseen liemeen.
  • Maito ja kananmuna
  • Maito ja jogurtti.

Tärkeintä on syödä monipuolisesti tuoreita raaka-aineita ja hyvänlaatuisia viljoja ja proteiineja. Eri kehotyypeille suositellaan tiettyjä ruokia, ja kehotetaan välttämään toisia – mutta kaikkea voi syödä vähän. Ruoan tulee olla nautinto.

Muita ideoita energiatasosi nostamiseen saat artikkelista ”Väsyttääkö? Vinkkejä energiatason nostamiseksi”.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.