Juuri nyt on Ayurveda-vuoden murroskohta: Vata vuodenaika vaihtuu Kapha-ajaksi

Samhita

Talvi on Vata-vuodenaikaa, kun kevät puolestaan on Kapha-aikaa. Juuri nyt on murrosaika, jolloin Vata-ajasta siirrymme Kaphaan. Tämä on kehon tasapainolle iso haaste, ovathan muutokset aina Vataa lisääviä.

Voit tasapainottaa kehoasi siirtymällä vähitellen kevyempään ruokavalioon, mutta säilyttämällä vielä muutaman viikon ajan Vataa rauhoittavan päivärutiinin. Ole varovainen, koska kehosi on tavallista herkemmässä tilassa.

Mitä voit tehdä edesauttaaksesi kehoasi mukautumaan?

  • Varmista, että nukut riittävästi, ja raivaa hieman kalenteriasi tyhjemmäksi parin viikon ajaksi. Fyysinen ja henkinen aktiivisuus ovat hyväksi Kaphalle, mutta vielä kannattaa pitää lepotaukoja esim. työstä tullessa, ja välillä vaan olla ja rentoutua.
  • Vältä mässäilyä ja makeisia ylipäänsä, ne ylläpitävät suoliston huonoa mikrobikantaa ja tekevät verensokeripiikkejä, jonka jälkeen olet entistä väsyneempi.
  • Jos tunnistat että kehosi/mielesi on hieman kierroksilla, niin suosittelen iltaisin ennen nukkumaan menoa öljyhierontaa Vata-hierontaöljyllä, tämän jälkeen voit ottaa tavallista pidemmän lämpimän suihkun. Voit myös hieroa öljyä ihoosi niukasti, ja jättää öljyn iholle yöksi – se sopii erityisesti Vata-tyypeille.
  • Iltaisin voit nauttia kupin Vata-teetä, joka rentoutta ja auttaa hermostoa rauhoittumaan. Nauti myös rauhallisista ulkoilulenkeistä, mieluiten luonnossa.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.