Kapha dosha: peruspiirteet kehossa ja mielessä

Kapha

Kapha dosha vastaa kehon kiinteistä osista, esimerkiksi luustosta ja lihaksista sekä kehon limaisuudesta esim.  poskionteloissa. Kapha rakentaa vahvaa ja kestävää kehoa. Kaphan tärkein sijaintipaikka on rintakehässä, hengityselinten alueella. Stressaantuneena Kapha alkaa vitkastella ja lykätä asioita tuonnemmaksi.

Kapha-tyypin peruspiirre on rentous. Siihen kuuluu vakaus, tasaisuus ja usein vähän raskaampi kehon rakenne kuin muilla kehotyypeillä. Liikkeet ovat kauniita ja rauhallisia, kävelytyyli pehmeä jopa ylipainoisena. Fyysisesti ja psyykkisesti Kapha on vahva ja tasapainoinen ihminen.

Kapha-tyypin ominaislaatuja ovat raskaus, vakaus, viileys, pehmeys, hitaus ja kosteus. Raskaus ilmenee kehon rakenteessa, mm. leveähkönä hartia-/lantionseutuna ja taipumuksena ylipainoisuuteen – he ovat niitä jotka väittävät lihovansa vain ajattelemalla ruokaa.

Kapha on fyysisesti kestävä, eikä sairastu helposti. Heillä on kuitenkin taipumusta kylmettymiseen ja hengitysteiden sairauksiin, erityisesti limaisuuteen, eivätkä he yleensä pidä kylmästä ja kosteasta säästä. Pehmeys näkyy heidän olemuksessaan ja käytöksessään: iho ja hiukset ovat pehmeät ja helposti rasvoittuvat ja käytös ystävällistä. Olemus voi olla lempeä ja äidillinen/isällinen. Kapha-ihminen pitää usein reippaasta liikunnasta ja fyysisestä työstä ja ne sopivat hänelle. Makuaisti on Kaphalle hyvin tärkeä.

Kaphan luonne on yleensä vakaa ja rauhallinen, usein hieman hidas toisten mielestä. Raskaus voi ilmetä myös raskasmielisyytenä. Tyypillisiä Kaphan luonteenpiirteitä ovat rauhallisuus, empaattisuus, rohkeus, ymmärtäväisyys, rentous, vakaus, tasainen seesteisyys, tyyni maailmankatsomus, hellyys ja suvaitsevaisuus. Kapha ei suutu helposti. Hän harkitsee pitkään ennen kuin päättää mitään ja yleensä kunnioittaa toisten tunteita. Hän on hidas oppimaan, mutta muistaa pitkään – myös kokemansa vääryydet.

Jos Kaphaa on liikaa, henkilöstä tulee helposti itsepäinen, unelias ja laiska. Aamulla sängystä nouseminen tulee entistäkin hitaammaksi ja hankalammaksi, hänellä on raskas olo. Kapha-tyyppi alkaa lihoa herkästi ja voi myös muuttua umpimieliseksi ja kärttyisäksi, kun mikään ei vaan huvita. Kapha saa helposti flunssan tai muita hengitystiesairauksia, jolloin limaisuus lisääntyy ja tekee hengittämisen raskaaksi. Aineenvaihduntaongelmat saattavat johtaa jopa diabetekseen. Tyypillisiä negatiivisia Kapha-tunteita ovat mielen raskaus, ahneus tai liiallinen kiintymys. Jokainen, joka ei kestä vanhojen tavaroiden poisheittämistä, ilmaisee liiallista Kaphaa.

Tasapainoon pyrkiessään Kapha tarvitsee lisää henkisiä virikkeitä ja kehon aktiviteettia sekä Kaphan ominaislaaduille (edellä) vastakkaisten laatujen lisäämistä ruokavalioonsa ja päivittäiseen toimintaansa.

Lue tarkempi kuvaus kapha-kehotyypistä sivuiltamme.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.