Vihreästä voimaa

Samhita

Vihreät lehtivihannekset ovat lähes parasta, mitä voit kehollesi tarjota – varsinkin keväällä. Ne ovat erinomaisia antioksidanttivitamiinien A ja C lähteitä ja sisältävät myös E- ja K-vitamiineja, foolihappoa, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja kuituja. Vihreät vihannekset sisältävät myös hyödyllisiä entsyymejä ja ne sopivat hyvin kevennettyyn ruokavalioon.

Ayurvedassa korostetaan vihreistä vihanneksista saatavaa elinvoimaa, joka auttaa meitä toipumaan raskaasta ja pitkästä talvesta. Erityisesti keväisin suosittelemme päivittäistä vihreiden vihannesten käyttöä. Sillä turvataan monipuolinen ravintoaineiden saanti ja lisäksi kuona-aineiden poistuminen.

Lehtivihannekset edesauttavat kehon puhdistumista amavishasta eli kaikkein ei-toivotuimmista kuona-aineista, koska ne puhdistavat kehon hienojakoisia kanavia. Kehomme nesteistä keskimäärin 60 % on vettä ja nestepitoisten lehtivihannesten mehu parantaa nestetasapainoa, koska niiden neste on helposti imeytyvässä muodossa.

Parhaat vihannekset kehotyypeille ja niiden epätasapainotilojen hoitoon

KAPHALLE sopivat kaikki vihreät vihannekset, sillä edellytyksellä ettei suolistosi ole herkistynyt niille. Esimerkiksi parsa, kaalit, fenkoli, vihreät pavut, purjo ja lehtisalaatti ovat erinomaisia kaphalle. Voit syödä vihanneksesi joko hyvin kypsennettynä lämmittävien mausteiden kanssa (esim. curry-tyyppiset mausteet tai Kapha-churna) tai raakana, jolloin saat vihanneksista eniten ravintoaineita ja hyviä entsyymejä. Jos kapha on epätasapainossa eli sitä on liikaa, suosittelemme käyttämään voimakkaampia, pippurisia mausteita. Mikäli nälän tulo aterian jälkeen kestää yli 4 tuntia tai saat helposti ilmavaivoja, raakojen vihannesten osuus kannattaa pitää pienenä, koska ruoansulatuksesi on todennäköisesti heikko tai hidas.

PITTALLE retikka on todella hyvä vihannes, vaikka se ei olekaan vihreä. Voit käyttää sitä vihanneksena tai lisätä raastettuna antamaan makua lehtivihanneksille. Pinaatti, varsiselleri, parsakaali ja varsiparsakaali, kurkku, fenkoli, vihreät pavut, mangoldi, salaatit, pinaattikiinankaali eli pak choy, voikukan lehdet ja lehtikaali ovat nekin erinomaisia pittalle. Suosittelemme niiden wokkaamista, kypsentämistä uunissa tai höyryttämistä, jolloin ravintoaineet ovat helpommin saatavilla pitta-tyypin ruoansulatuksella. Pitta-tyyppi voi toki syödä myös salaatteja ruoansulatuksensa tehon salliman määrän. Viilentävät mausteet, kuten useimmat yrtit ja erityisesti korianteri, ovat liialliselle pittalle ihan parasta.

VATAN kannattaa syödä pienempiä määriä vihreitä vihanneksia kuin muiden kehotyyppien, koska vata kaipaa enemmän makeita ja happamia makuja. Vata-tyypille sopivat vihreät lehtivihreät parhaiten keväällä ja kesällä. Talvella ne ovat vähän liian kevyitä ja silloin onkin hyvä lisätä juureksia ruokavalioon. Parsa, vihreät pavut, pinaatti, kurkku ja lehtisalaatit ovat helposti sulavia ja sopivat myös vatalle. Suosittelemme vatalle enemmän kypsennettyjä vihanneksia, jotka maustetaan lämmittävillä mausteilla, kuten intiankumina (jeera) ja inkivääri.  Vihanneksiin kannattaa lisätä oliiviöljyä tai gheetä (kirkastettua voita). Vata-epätasapainossa kannattaa syödä hyvin vähän salaatteja tai ylipäänsä kylmää ruokaa.

Mitä sinun tulee ottaa huomioon kehotyypistä riippumatta

  • Kuuntele kehoasi. Jos vihreät vihannekset aiheuttavat turvotusta tai ilmavaivoja, se on merkki lisääntyneestä vatasta. Tällöin pienennä raakojen vihannesten määrää, vältä kaaleja ja lisää vähän öljyä vihanneksiin.
  • Lounasaikaan kannattaa syödä eniten vihreitä vihanneksia, koska silloin ruoansulatuksen voima on suurin.
  • Vältä syömästä jääkaappikylmiä vihanneksia tai salaatteja, sillä ne tuovat kehoon kylmyyttä ja heikentävät ruoansulatusta, eikä keho siten pysty ottamaan ravintoaineita hyödykseen.
  • Jos mahdollista, käytä luomulaatuisia vihanneksia.
  • Tuoreilla vihreillä yrteillä saat tuoreutta, makua ja väriä ruokaasi helposti ja nopeasti.
  • Vata-, Pitta- ja Kapha-churna mausteseokset ovat erinomainen apu vihreiden vihannesten maustamiseen.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.