Ayurvedan kolme tietäjää

Maisemalapistab

Olin joululomalla lapissa ja siellä tykkylumisessa metsässä yksin hiihtäessä tuli välillä tunne, että metsä ja luonto ikään kuin puhui minulle. Oletko sinä tuntenut tällaista yhteyttä ympäröivään luontoon tai muuhun itseäsi suurempaan?

Syvällinen kokemukseni luonnossa toi mieleeni, että Maharishi Ayurvedan peruslähtökohta on, että se tarjoaa konkreettisen apukeinon kohti sopusointua luonnon kanssa, ja samalla kohti korkeampia tietoisuudentiloja, lopulta kohti ykseystietoisuutta. Kuulostaako hörhöltä?

Ehkä, mutta ykseystietoisuus ja korkeammat tietoisuuden tilat ovat kuitenkin tutkitusti* jotain, mistä monella meistä on oikeasti pieniä väläyksen omaisia kokemuksia –  ja jotain mitä varmasti kaikki haluaisivat, jos tietäisivät mistä on kyse.

Osalla meistä on hienoja syvän rauhan, vapauden ja ykseyden kokemuksia lapsuudesta, mutta ne ovat sitten vuosien saatossa ehkä vähentyneet tai hävinneet kokonaan. Elämä on voinut ruostuttaa meiltä paitsi kehon myös mielen. Stressi ja ei-niin-hyvät elintavat ovat kuluttaneet kehoa ja se näkyy myös mielialoissamme sekä tietoisuutemme tasossa.

Maharishi Ayurveda tarjoaa laajan joukon menetelmiä, joilla vaikutetaan siihen suuntaan, että korkeammat tietoisuuden tilat ja sisäiset kokemukset ykseydestä voisivat lisääntyä. Itse asiassa jopa kaikki MAV-tuotteet on valmistettu siinä ajatuksessa, että ne tukisivat paitsi terveyttä myös syvintä mahdollista henkistä tasapainoa.

Luin äskettäin siitä, kun ayurveda aikanaan tuli Eurooppaan yli 30 vuotta sitten. Hollannissa oli silloin Maharishi Mahesh Yogin toimesta koottu yhteen paljon lääkäreitä ja kasvilääkinnän asiantuntijoita, kaikkiaan kymmenistä eri maista. Ympäri maailmaa saapuneet kasvilääkinnän ja oman perinteensä asiantuntijat olivat tuoneet mukanaan myös maidensa tärkeimpiä yrttikasveja. Kasveja ja yrttejä oli pöydillä useiden kymmenien metrien matkalla.

Vahvaa ykseyttä luonnon kanssa elänyt tohtori V.M Dwiwedi oli hämmästyttänyt koko joukon sillä, että hän oli spontaanisti tiennyt kaikkien yrttien ja kasvien lääkinnälliset vaikutukset, vaikka näki monet niistä ensi kertaa elämässään. Dwiwedin kerrottiin suorastaan kommunikoivan kasvien kanssa. Ei ole ihme, että tohtori Dwiwediä pidetään yhä yhtenä kolmesta Maharishi Ayurvedan suuresta tietäjästä.

Kuten ehkä olet huomannut joidenkin MAV-tuotteiden etiketeistä, itämaan ayurvedatietäjiä oli kaikkiaan kolme: Dwiwedin ohella koko Intian tuntema parantaja Prihasbati Triguna oli tietäjistä toinen, kolmas oli pulssidiagnoosin systematisoinut yrttituntija Balraj Maharishi. Kenellekään, joka on päässyt henkilökohtaisesti näitä kolmea tapaamaan, ei ole jäänyt epäselväksi heidän osaamisensa, tietämisensä ja arvovaltansa terveyden lähettiläinä. He todella olivat tietäjiä sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuten tietysti heidät koolle kutsunut Maharishi Mahesh Yogikin, jonka suuri päämäärä oli integroida ikivanha, aito ayurveda-tieto länsimaiseen terveystietoon. Täältä siis juontaa juurensa tuotenimi ”Maharishi Ayurveda”.

Maharishi Ayurvedassa ayurveda -perinteen tietoaspekti on yhä elossa ja voimissaan. Maharishi Mahesh Yogin seuraajan, länsimaisen koulutuksen saaneen tohtori Tony Naderin viime vuonna julkaisema ”One Unbounded Ocean of Consciousness” on kirja, joka on saavuttanut laajaa arvostusta ja antaa todella hienon näkökulman siihen, mitä tietäminen on tänä aikana. Tietoisuus-käsitettä laajasti ja käytännöllisesti avaava Tony Nader on koulutukseltaan kaksinkertainen tohtori ja tutkinut veda-perinnettä ja ayurvedaa jo parikymmentä vuotta. Hän pyrkii vastaamaan kirjassa kymmeniin elämän peruskysymyksiin, kuten ”mitä on tietoisuus?”, ”onko meillä vapaa tahto?”, ”mikä on elämän todellinen tarkoitus?” jne.

Voit tutustua Naderin kirjaan hänen kotisivullaan: https://www.drtonynader.com/one-unbounded-ocean-of-consciousness/

* Lisätietoa esim: https://www.researchgate.net/publication/235309980_Peak_performance_and_higher_states_of_consciousness_A_study_of_world-class_performers

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.