Vuodenajat vaikuttavat meihin enemmän kuin tiedostamme. Kehossa ja mielessä tapahtuu muutoksia, kun sopeudumme sään, lämpötilan ja valon määrän muutoksiin. Kehomme uudistuu koko ajan. Kesällä kehoon vaikutetaan laadultaan kuumilla (pittan hallitsemilla) ympäristövaikutuksilla, kun taas syksyllä ympäristön tendenssit vaihtuvat vata-laatuihin eli kylmään ja keveyteen. Tämä vaatii keholta ja mieleltä sopeutumista. Siksi meillä on ayurvedassa omat vuodenaikarutiinit tasapainottamaan vointia.
Vuodenajat eivät vaihdu yhtäaikaa koko Euroopassa, eivätkä edes Suomessa. Meillä on pitkä maa, ja pohjoisessa vuodenaika vaihtuu aiemmin kuin etelässä. Kun kävin syyskuun alussa Lapissa, huomasin selvästi miten siellä oli jo kylmää ja ”vata täydessä mitassaan”, vaikka kotonani Kaakkois-Suomessa oli vielä lähtiessäni lämpimähkö loppukesä.
Jopa itä-länsisuunnassa on eroja: kun idässä vallitsee enemmän mannermainen sää, niin lännessä rannikko tekee oman meri-ilmastonsa. Siksi ei voi sanoa tarkkaa aikaa, milloin Suomessa ayurvedinen vuodenaika vaihtuu. Eteläisessä Suomessa oli vielä viikko, pari sitten poikkeuksellisen lämmintä, jolloin vatan kylmyys ei ole vielä täysin vakiintunut tänne. Nyt vata-aika on toki alkanut jo koko maassa.
Tiesitkö, että vuodenajan vaihtuessa kannattaa pitää noin kahden viikon siirtymävaihe? Tällöin poistamme kehosta edellisen kauden jäämiä ja sopeudumme uuteen. Vaidya Manohar Palakhurti kertoo meille muutosten tärkeydestä:
- Mielemme, kehomme ja koko aineenvaihdutamme on tottunut kesän säähän ja ruokiin. Jos emme tee muutoksia ruokavalioon ja elämäntapoihin sopeutuaksemme ”uuteen ympäristöön” syksyyn ja vata-aikaan, kehon tasapaino häiriintyy ja se johtaa epäpuhtauksien kertymiseen.
Kuuman kesän jälkeen pitta doshaa – eli lämpöä – on usein kertynyt kehoon. Liiallinen kuumuus aiheuttaa helposti epätasapainoa ja epäpuhtauksia, jotka voivat johtaa ongelmiin vata-kaudella. Yllättävää on, että myös vata-dosha lisääntyy pitta-kauden lopulla. Miksi ihmeessä?
Vaidya Manohar selittää tarkemmin:
- Kesäkuumalla me luonnollisesti pidämme enemmän viilentävästä ruokavaliosta ja etsimme kehoa viilentäviä asioita. Se auttaa tasapainottamaan pitta doshaa, mutta samaan aikaan esim. kylmän ruoan nauttiminen aiheuttaa vata doshan kerääntymistä kehoon. Joten kesän lopussa olemme keränneet pittan lisäksi myös vataa kehoomme.
Tämä tilanne kannattaa nollata heti alkusyksystä, jotta vältymme vatalle tyypillisiltä ongelmilta: kuiva iho ja limakalvot, ummetus, nivelongelmat, vilustuminen, huolestunut mielentila ja kyvyttömyys keskittyä.
Kuumasta viileään – kevyt kahden viikon vaihtorutiini
Noudattamalla seuraavia yksinkertaisia suosituksia saat parhaan mahdollisen alun alkaneelle syyskaudelle. Vapauttamalla kehosi liiallisesti pitta- ja vata -doshasta, aloitat uuden kauden ikään kuin puhtaalta pöydältä.
Tämän kahden viikon aikana on huolehdittava sekä vata- että pitta-doshan tasapainottamisesta, koska molempia on jo kertynyt kehoon. ”Ruokavalion ja elämäntapojen muuttaminen tulee tehdä vähitellen, lempeällä tavalla”, Vaidya Manohar sanoo.
- Näiden kahden viikon aikana lisäät rutiiniisi vähitellen vataa rauhoittavia ruokia ja elämäntapaohjeita niin, että kahden viikon loppuun mennessä noudatat vata-kauden klassista ayurveda-rutiinia ja elämäntapaa.”
Suositeltu päivittäinen rutiini syksyn siirtymäkauden aikana:
- Mene nukkumaan aikaisin (ennen klo 22.00) ja nouse ajoissa, ennen seitsemää.
- Käytä rauhoittavaa Vata -aromaöljyä päivällä ja nukkuessasi, se vaikuttaa rauhoittavasti.
- Tee päivittäen öljyhieronta kosteuttavalla Vata-yrttihierontaöljyllä (tai pitta-hierontaöljyllä, jos kehossasi on paljon kuumuutta). Se edistää kuona-aineiden poistumista.
- Tippa Nasya-öljyä tai seesamiöljyä rauhoittaa mielen sekä puhdistaa ja kosteuttaa limakalvot. Laita tippa sieraimeen ja vedä voimakkaalla sisäänhengityksellä öljyä sieraimissa ylöspäin.
- Tee kevyitä jooga-asanoita tai venytyksiä ja kävele puoli tuntia päivässä. Venyttely ja jooga auttaa kehoa joustamaan ja tekee hyvää nivelille. Raitis ilma edistää kuonan poistoa hengityksen kautta.
- Pidä säännöllinen päivittäinen rutiini aterioiden, unen, liikunnan ja meditaation osalta: tee nämä asiat samaan aikaan joka päivä.
Ruokavalio syksyn siirtymäkauden aikana:
- Käytä Pitta Churna -mausteseosta maustamaan ruokasi lounaalla.
- Käytä Vata Churna -mausteseosta ruoan maustamiseen illallisella.
- Mausta kupillinen lämmintä maitoa miedosti kardemummalla ja nauti tämä ennen kuin alat valmistautua nukkumaan.
- Syö kevyesti, mutta syö lämmintä ruokaa puhdistuksen helpottamiseksi. Vältä punaista lihaa, kovia juustoja ja paistettuja ruokia. Keitot ja kasvisruoat ovat paras valinta.
- Juo keitettyä, lämmintä vettä pieniä annoksia pitkin päivää ajan puhdistuksen helpottamiseksi. Litra päivässä on sopiva määrä.
- Jatka viilentävän pittaa rauhoittavan ruokavalion noudattamista ensimmäisen viikon ajan.
- Siirry asteittain syksyiseen vataa rauhoittavaan ruokavalioon ja päivittäiseen rutiiniin toisella viikolla.
Kuinka jatkat tämän jälkeen?
Katso ohjeet https://samhita.fi/nyt-kannattaa-hellia-doshien-kuningasta/
Entä kun matkustat lämpimään maahan?
Kylmään vuodenaikaan tekee mieli lämpöön. Jos matka on lyhyt (viikon tai kaksi) niin rauhoita vataa, koska matkustus ja muutokset lisäävät vataa, vaikka ilmat kohteessa olisivat lämpimät. Pidemmillä matkoilla johonkin todella lämpimään voit aloittaa asteittaisesti pittan rauhoituksen esim. näiden ohjeiden mukaisesti: https://samhita.fi/20-ayurveda-vinkkia-pitta-doshan-tasapainottamiseen/
Artikkelin taustalähde: https://mapi.com/blogs/articles/focus-on-fall-health