Vanhan joogatiedon mukaan meissä jokaisessa on kaksi energiaa: lämmin tai kuuma maskuliininen energia ja viileä feminiininen energia. Maskuliininen energia (pingala) sijaitsee aivojen ja kehon oikealla puolella ja feminiininen (ida) vasemmalla. Riippumatta sukupuolesta näiden energioiden henkilökohtainen tasapaino on tärkeä hyvinvoinnillemme: meillä kaikilla on näitä ihan henkilökohtaisessa suhteessa, vaikka enemmistöllä oman sukupuolen energia onkin hallitseva.
Miesten voima ja vitaliteetti on erilaista kuin feminiininen voima. Tällä kertaa kerromme miehisen voiman ylläpitämisestä ja joistakin miesten hyvinvoinnin osa-alueista. Toivomme, että tämä tarina koskettaa kaikenlaisia miehiä: voimakkaita ja urheilullisia, ujoja, nörttejä, kirjaviisaita kulttuuri-ihmisiä ja kaikkia näiden väliltä.
Pohdin myös henkisen hyvinvoinnin eri puolia. Tuntuu tärkeältä, että miehetkin muuttavat käsitystään siitä, että esimerkiksi masennus, yksinäisyys, pelko ja ahdistus olisivat välteltäviä heikkouksia; nämäkin asiat kuuluvat ihmisen elämään – ja ne kannattaa kohdata rehellisesti.
Ihmisen elämänkaari (fyysinen ja psyykkinen) voidaan jakaa osiin doshien* mukaan. Lapsuus ja nuoruus on pehmeää ja fyysisesti vankkaa kapha-aikaa, aikuisuus ja erityisesti keski-ikä ovat kuumaa ja aktiivista pitta-aikaa, ja vanhuudessa vatan kuivuus ja keveys ovat hallitsevia ominaisuuksia. (*Sana ”dosha” edustaa niitä luonnonelementtejä, joista kehotyyppimme – vata, pitta ja kapha – koostuvat. Jos kehotyypit eivät ole sinulle tuttuja, voit tutustua niihin täältä.)
Kaikissa elämän vaiheissa niin naisen kuin miehenkin onnellisuus vaatii paitsi turvaa ja ravintoa myös sitä, että kehittyy ja kasvaa. Luonnon perustendenssi on kasvu. Ellei kasvun ja kehityksen elementti ole osa arkeasi, onnellisuus ei ehkä ole läsnä elämässäsi. Nykyisin passivoituminen, mikä on kasvun ja kehityksen haaste, näyttää olevan miehillä suurempaa kuin naisilla. Vai milloin olet nähnyt jossakin vapaaehtoisessa koulutuksessa enemmän miehiä kuin naisia? Esimerkiksi maalaus-, jooga- ja meditaatiokurssit tai -retriitit antavat varmasti miehille yhtä paljon kuin naisillekin. Suosittelen ainakin kokeilemaan.
Kehon terveys ja voima
Kapha hallitsee kehoamme. Kun haluat vakaan ja kestävän kehon, lisää kaphaa – mutta tee se terveyttäsi vaalien.
Tee ruokalautasesta visuaalisesti värikäs, niin saat monipuolisesti ravintoaineita jokaisella aterialla. Syö runsaasti vihreitä vihanneksia, lisää lautaselle punaista (punajuuri, kypsä tomaatti ja paprika, punainen mangoldi, marjat ja hedelmät) ja keltaista (keltainen Mung Dal -papu, kurkuma, kurpitsa).
Vältä suolaisia, uppopaistettuja ym rasvaisia, happamia ja voimakkaan mausteisia ruokia. Ne joko lisäävät liiallista kaphaa tai vähentävät sitä liikaa.
Nauti proteiinista monipuolisesti! Vaikka et olisi kasvissyöjä, voit lihan ja kananmunien lisäksi sisällyttää ruokavalioosi muitakin merkittäviä proteiinilähteitä, kuten maitotuotteet (täysmaito, raejuusto ja jogurtti), kvinoa, pavut ja linssit, pähkinät ja siemenet, Chian ja hampun siemenet, tofu ja avokadot. Kitchari on sekä helposti sulava että hyvä proteiinin lähde.
Juo riittävästi ja lepää kun väsyttää. Muista kunnon yöunet: yöllä aineenvaihduntasi suorittaa uudistamis- ja korjausprosesseja kehossa ja aivoissa. Tuet tätä prosessia ottamalla 1-2 tablettia Triphala Plus -valmistetta iltaisin ennen nukkumaan menoa.
Neljä keinoa antaa keholle lisäbuustia
- Aloita päiväsi 1 iso teelusikallisella Amrit Kalash -tahnaa tai Chyavanprashia ja kupilla kiehautettua, lämmintä täysmaitoa. Näin saat runsaasti ravitsevaa ja puhdistavaa amla-hedelmää hyvin imeytyvässä muodossa. Amlaa arvostetaan Ayurvedassa erityisesti sen puhdistavan ja nuorentavan vaikutuksen ansiosta.
- Tee aamulla jotain kohtuullisen reipasta liikuntaa, joka aktivoi hengityksen: reipas kävely tai juoksu, joogan aurinkotervehdys (löydät netistä tähän ohjeet) tai muu liikunta, joka saa energiatasosi nousemaan. Tarkoitus ei ole väsyttää kehoa vaan energisoida sitä. Jo 15 – 20 minuuttia on oikein hyvä määrä aktivoimaan kehon ja sen toiminnot.
- Illalla voit nauttia taateli-energiapirtelön. Voit lisätä ohjeeseen halutessasi myös hieman gheetä (sulatettuna) ja ripauksen kardemummaa, jos olosi tuntuu kuumalta.
- Lisää vahvuutta ja vakautta keholle tuo myös Ashwagandha. Sitä käytetään perinteisesti stressi-, ahdistus ja masennusoireisiin, mutta sen päätarkoitus on vakauttaa ja vahvistaa kehoa ja mieltä. Suosittelen lämpimästi meidän ashwagandhaamme, koska sitä ei ole vahvennettu vaan se on pelkkää juurijauhetta tablettimuodossa. Tällöin se toimii erityisen hyvin vahvistavana ravintolisänä ja pitkäaikainenkin käyttö on turvallista.
Terve seksuaalisuus
Seksi ja siemensyöksy kuluttaa runsaasti energiaa. Siksi ei olekaan ihme, että klassiset Ayurvedan tekstit puhuvat yhtaikaa miehisyydestä sekä kehon uudistumisesta ja voimasta. Yllä kuvatut kehon voima ja lisäbuustio -ohjeet tukevat myös seksuaaliterveyttä. Lisäksi kannattaa tutustua näihin suosituksiin:
Lukuisat ihmis- ja eläintutkimukset ovat vahvistaneet Ashwagandhan sukupuolista halua ja testosteronia lisäävät vaikutukset. Ashwagandhan lisäksi myös Shatavari sopii miehille. Shatavaria mainostetaan naisten yrttinä, mutta se on adaptogeeninen yrtti: miehillä se vahvistaa kehoa ja vaikuttaa toimivan testosteronin tapaan.
Nämä ruoka-aineet on mainittu klassisessa ayurvedassa viriliteetin nostajana: rusina, manteli, taateli, basmatiriisi, maito, ghee (kirkastettu voi) ja ruskea ruokosokeri. Niiden sanotaan parantavan myös energiatasoa.
Onko sinulla tai elämässäsi runsaasti vata-kehotyypin laatuja eli keveyttä, vilkkautta, ajatusten harhailemista, epäsäännöllisyyttä jne.? Nämä laadut heikentävät kehoa. Tarvitset avuksi riittävää lepoa, säännöllistä elämänrytmiä sekä meditaatiota ja joogaa. Anna itsellesi mahdollisuus olla läsnä tässä hetkessä ja nauti välillä hiljaisuudesta.
Eturauhasongelmia? Liiku riittävästi, nesteytä kehoasi, älä pidätä ulostustarvetta turhaan. Kversetiini-niminen fytokemikaali, jota on mm. sipulissa, lehtikorianterissa ja retiisissä, viilentää ja rauhoittaa eturauhasta. Voit myös hieroa kivesten ja peräaukon välistä ihoa risiiniöljyllä, sen sanotaan tasapainottavan ja puhdistavan eturauhasen aluetta. Jos virtsasuihku on selkeästi heikompi kuin aiemmin, hakeudu lääkäriin. Hoito on tärkeää, jotta munuaisesi toimivat hyvin.
Tasapainoinen mieli ja tunteet
Arvosta maskuliinisuuttasi, siinä muodossa, kun se on sinulle tärkeää! Jotkut hyötyvät omasta äijä-tilasta, omasta ajasta nuotion äärellä tai urheilukilpailussa tai moottoripyörän sarvissa. Olen kirjoittanut aiemmin hyvän koosteen mielen ja tunteiden hyvinvoinnista, jonka voi lukea täältä .
Liiallinen kuumuus kehossa ja mielessä
Usein kuumuus on ongelma erityisesti miehille. Se voi näkyä kuumapäisyytenä tai kehon oireina. Ayurveda-tiedon mukaan kuumuus on pitta-doshan hallitsema ominaisuus. Ylivilkastunut pitta näkyy mm. näillä elämänalueilla: stressi, vastuullisuus, kilpailu, määräajat, suuttumus ja katkeruus. Kehossa pitta aiheuttaa mm. närästystä, happovaivoja ja tulehdussairauksia.
Pittan kuumuus on myös iso siunaus elämässäsi – jos sitä käytetään viisaasti ja pidetään tasapainossa. Pittasi voi antaa sinulle suuriakin visioita ja sinnikkyyttä toteuttaa ne. Valitettavasti pittan kasvu voi johtaa myös kaiken mahdollisen ylikontrollointiin, mikä ei edistä kenenkään hyvinvointia.
Voit hallita liiallista kuumuutta esimerkiksi syvähengityksellä raittiissa ilmassa, tekemällä rauhallisia jooga-asanoita, uimalla ja kävelemällä luonnossa – erityisesti aamuisin tai iltaisin. Kokeile öljyhierontaa kookosöljyllä: koko kehon hieronta on paras. Hiero öljy ihoon ja anna vaikuttaa vähintään 10 minuuttia. Sen jälkeen ota haalea suihku. Otsan, päänahan ja jalkojen öljyäminen on myös tehokas pikahoito. Öljyn voi jättää vaikuttamaan vaikka koko yöksi. Nuku ikkuna auki, jos mahdollista, se viilentää koko kehoa. Kookosöljy päänahkaan yöksi voi myös auttaa silloin, kun hiukset lähtevät harvenemaan otsalta. Se edistää myös hyvää unta.
Viilentävä ruokavalio: vältä mausteisia, happamia ja suolaisia ruokia, jotka kaikki lisäävät kuumuutta. Vältä myös tähteitä sekä hapatettuja ja rasvaisia ruokia. Ruoan tulisi olla kasvisvoittoista ja värikästä, kuten kuvailtiin kappaleessa ”Kehon terveys ja voima”.
Lopuksi
Kun me yhteiskuntana laajennamme määritelmäämme siitä, mitä tarkoittaa olla mies, ja väljennämme niitä normeja, jotka rajoittavat itseilmaisuasi, toivomme että tämä edesauttaa sinun menestystäsi kaikilla elämänaloilla. Jos käytät maskuliinista rohkeuttasi työssäsi ja päivittäisessä elämässäsi, niin sama rohkeus on käytettävissä myös siihen, että teet elämästäsi omannäköisen. Pienilläkin teoilla ja tapojen muutoksilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiisi. Kuten James Clear kirjassaan Atomic Habits (suomeksi Pura rutiinit atomeiksi) toteaa, jo yhden prosentin parannus joka päivä tarkoittaa 37-kertaista parannusta vuodessa.
Lähteitä:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027291/
https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/health-guides/virility-and-vitality/#hair_loss
https://www.ayush.com/mens-health