Kevät on hienoa aikaa, kun valon määrä lisääntyy, luonto herää ja muuttolinnut saapuvat ilahduttamaan meitä laulullaan. Kevään luonto elähdyttää ja sen laadut kosteus ja viileys tukevat kehoamme rakentumaan vakaaksi ja kestäväksi. Toisaalta sumuiset ja sateiset päivät kuuluvat myös kevääseen ja voimme välillä saada vähän liikaakin viileyttä ja kosteutta. Tällöin olo saattaakin olla raskas. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka otat keväästä parhaan hyödyn ja saat siitä voimaa koko vuodeksi.
Ayurvedisesti ajatellen kevät on kapha-vuodenaikaa: luonnossa on runsaasti vielä viileyttä ja kosteutta sekä sumuisina päivinä hitautta, jopa pysähtyneisyyttä – mitkä ovat kaphan peruslaatuja. Koska luonnossa oleva kosteus, raskaus, viileys ja hitaus lisääntyvät myös kehossa ja mielessä, kannattaakin keväällä kontrata ja hakea vastakkaisia laatuja (keveys, lämpö, aktiivisuus) – niin ruokavaliossa kuin päivittäisessä aktiviteetissa. Seuraavilla perusideoilla saat keväästä parhaat puolet hyödyksesi.
Kevään ruokavalio – yleisiä ohjeita
Yksi Ayurvedan perusperiaatteista on, että ”samanlainen lisää samanlaista” ja vastakohdat tasapainottavat. Siksi, koska kapha dosha on hidas, raskas, kostea, viileä ja öljyinen, ruoansulatuksesi hyötyy nyt kevyemmästä ja kuivemmasta ruoista, sekä lämmittävistä mausteista. Uunissa tai ilmafriteerauskeittimessä (airfryer) kevyesti valmistetut ruoat ovat hyvä idea, samoin kasvisten höyryttäminen on hyvä vaihtoehto. Käytä vähemmän öljyjä.
Lisää mausteita, esimerkiksi inkivääriä, pippureita, kuminaa ja kurkumaa. Jos et pidä itämaisista mausteista, voit toki myös käyttää yrttejä – niissä on myös ruoansulatusta piristävä laatu. Halutessasi voit lisätä valmiin ruoan päälle vähän sitruunamehua, joka aktivoi ruoansulatusta. Katso myös ayurvediset mausteet kaupastamme, ne ovat pikantteja mutta eivät liian tulisia.
Yleensä keväällä vähennetään makeaa, suolaista ja hapanta makua ruokavaliosta. Hunaja on paras makeutus, mutta sitä ei kannata laittaa kuumaan ruokaan tai juomaan – muuten sen hyvät entsyymit tuhoutuvat.
Aamiainen
- Jos olet tottunut syömään puuroa, niin se sopii erityisesti vatalle ja pittalle vieläkin. Lisää vain puuroon kanelia, ripaus inkiväärijauhetta ja/tai kardemummaa. Vähennä vähän puuron määrää.
- Kapha saattaa pitää kypsennetystä omenasta tai päärynästä aamiaiseksi. Pilko omena ja kypsennä pienessä määrässä vettä, mausta ripauksella kanelia. Tämä on oikea keventäjän aamupala: kevyt ja lämmittävä.
- Paahda leipä, jos syöt voileipää. Vähennä juustoa ja leikkeleitä leivän päällä, ja lisää esim. salaattia.
- Jos sinulla ei ole nälkä, niin voit jättää aamiaisen väliin. Juo tällöin lämmintä, mietoa sitruunamehua tai keitettyä, lämmintä vettä. Tämä edistää kehon puhdistumista ja aineenvaihduntaa.
Lounas
- Klo 11-13 ruoansulatus on vahvimmillaan. Älä jätä lounasta väliin, mutta pienennä annoskokoa tai syö kevyesti. Jos sinulla ei ole nälkä lounasaikaan, niin mieti miksi ei ole. Oletko syönyt tukevan aamiaisen tai napostellut? Välipalat ovat ok, jos sinulla on kuitenkin nälkä ruoka-aikaan.
- En suosittele pelkkää salaattilounasta, se ei ole oikea tapa keventää; salaatti on liian kylmää ja ruoansulatus tarvitsee paljon energiaa salaatin sulattamiseen. Lämmin, kypsennetty ruoka on parhaiten sulavaa.
- Lounas on paras aika syödä eläinproteiinia, jos se kuuluu ruokavalioosi. Palkokasvit ovat hyviä kasvisproteiineja. Tofua ei kannata syödä paljoa keväisin, koska se on laadultaan raskas.
- Basmati-riisi, quinoa ja hirssi ovat hyviä, kevyitä viljoja.
- Kaalikasvit ja kaikki vihreät vihannekset tukevat maksan toimintaa, samoin sipulit. Lisää ruokavalioon myös paprikaa, porkkanaa ja muita värikkäitä vihanneksia. Kasviksia saa olla nyt paljon.
Välipalat
- Välipalaksi sopii hyvin hedelmät ja auringonkukan tai kurpitsan siemenet. Avokado ja kypsä banaani voi olla turhan raskas välipala, erityisesti kapha-kehotyypille. Omena ja päärynä ovat hyviä vaihtoehtoja, samoin granaattiomena. Ayurvedinen tee tai yrttitee on myös hyvä välipalan lisänä.
Illalla
- Suosi kevyttä iltapalaa, ilman eläinproteiineja ja maitotuotteita. Esimerkiksi kasviskeitto, wokatut vihannekset tai pieni puuro ovat hyviä iltaruokia.
Mitä muuta voit tehdä kuin syödä oikein?
Pystyt tekemään paljonkin, jotta kehosi uudistuu ja puhdistuu. Monet haluavat tehdä kevytpaaston keväällä, ja tukea kehon puhdistumista maksan hyvinvointia tukevilla yrteillä. Näitä ovat esimerkiksi Liver Care, Guduchi ja Radiant Skin, joka tukee ihoa, sisältäen maksaa tukevia yrttejä ja rautaa.
Muita kehoa puhdistavia yrttejä ovat mm. Triphala Plus ja Ama Cleanse, jotka molemmat ovat kehoa puhdistavia ayurvedisen tiedon mukaan. Ayurvedisia yrttejä kannattaa syödä 2-3 kuukautta, kehon puhdistumisessa ei ole oikotietä. Näistä yrteistä löydät lisätietoa verkkosivujemme haku-toiminnolla.
Tässä vinkkejä keväisiin päiviin:
- Nauti vähän voimakkaammasta säännöllisestä liikunnasta joka päivä. Aamukävely tai -lenkki on helppo aloittaa nyt, kun valoisat aamut ovat palanneet.
- Etsi monipuolista tekemistä ja uusia kokemuksia joka viikko.
- Uni: aikaisin nukkumaan, aikaisin ylös sängystä.
- Pukeudu lämpimästi kylmällä ja kostealla säällä.
- Kuiva sauna on erittäin hyvä kaphan tasapainottaja. Ennen saunaan menoa tai aamusuihkua voit tehdä kevyen hieronnan garshan-raakasilkkikäsineillä. Hiero Kapha-hierontaöljyä ihoosi, ja ota suihku ilman saippuaa. Näin öljyn vaikuttavat aineet hoitavat ihoa ja koko kehoa.
- Kevään alakuloon monet ovat saaneet apua Kapha Balance -yrttipuristeista.
Kuinka sitten tiedät, onko sinulla liikaa kaphaa, eli raskautta, viileyttä ja kosteutta? Lue lisää kaphasta sivuiltamme ja testaa tarvittaessa kehomielityyppisi. Tässä on pikavinkit kaphan tunnistamiseen:
Energistä ja iloista kevättä toivottaa Samhitan väki! Kevääseen sopivia ruokareseptejä löydät täältä sekä tileiltämme Facebookissa ja Instagramissa.
Tekstin päälähde: https://mapi.com/blogs/articles/understanding-kapha-dosha