Kesän tärkeimmät kasvit: ruusu ja basilika (Tulsi)

Samhita

Ruusu

 Ruusu on valittu vuoden rohdoskasviksi Suomessa. Ayurvedisten tekstien mukaan ruusu rauhoittaa vataa ja pittaa, se viilentää kehoa. Kaphalle se on neutraali.  Ruusu edistää erityisesti sydämen hyvinvointia, fyysisesti ja emotionaalisesti. Ruusun sanotaan vahvistavan naiseutta, siksi se on tärkeä naisille. Jos et saa ruusuja lahjaksi, kannattaa ostaa niitä itse tai istuttaa niitä pihalle. Virpi Raipala-Gormier suosittelee erityisesti kurttulehtiruusua, mm. sen tuoksun takia.

Ruusun tuoksu elävöittää kauneuden ja naiseuden kokemuksen. Ruusun terälehdillä voit koristella esim. kakut, jälkiruoat ja jäätelön. Niitä voi ripotella kylpyveteen ja niistä voi tehdä marmeladia.

Voit käyttää ruusuvettä antamaan jälkiruokiin hienostuneen vivahteen, kunhan varmistat, että tuote sopii ruoanlaittoon. Se on erinomainen kasvovesi ikääntyvälle iholle. Kosmetologini mukaan se supistaa ihohuokosia ja vähentää couperosaa ja viilentää ihoa, kun suihkautat sitä kasvoille tai vartalolle. Ruusuöljy voi sekin olla ikääntyvän ihon pelastus. Sitä saa mm. Weledalta. Maharishi Ayurvedan Ruusu päivävoide on myös hyvin suosittu, se on hyvin ravitseva vanhemmalle iholle.

Ruusunmarjat kannattaa kerätä silloin, kun ne ovat punaisia mutta vielä melko kovia. Niistä poistetaan siemenet, vain hedelmän liha käytetään, tuoreena tai kuivattuna. Ne voi kuivattaa 70 asteessa. Lisää ruusunmarjaa esim. kiisseleihin ja hedelmäsoseisiin. Niissä on runsaasti C-vitamiinia, ja niiden sanotaan tukevan nivelten terveyttä.

Basilika

Basilikasta on monta eri lajia. Yleisimmin kaupasta saa pyöreälehtistä, jonka nimi englanniksi on Sweet Basil (Ocimum Basilicum). Ayurveda-tuotteissa käytetään enemmän Tulsia eli pyhää basilikaa (Ocimum Sactum). Niillä on vähän eri vaikutus, mutta molemmat ovat erittäin suositeltavia kasveja. Molemmat rauhoittavat vataa ja kaphaa, pittalle ne ovat neutraaleja – eli basilika sopii kaikille.

Kesällä kannattaa kasvattaa basilikaa ja käyttää sitä ruoanlaitossa. Helpoimmalla pääset, kun ostat valmiit yrtit ja istutat ne isompaan ruukkuun. Katso ostaessasi, ettei lehdissä ole ruskeita läikkiä, basilika on arka kylmälle ja vedolle – kylmyys saa lehtiin läikkiä ja vedossa lehdet putoavat.

Muutama iso basilikan lehti ruoanlaitossa riittää tuomaan ruokaan hienostuneen maun. Kannattaa lisätä silputut lehdet vasta valmiiseen ruokaan, jotta maku säilyy. Basilika ja tomaatti ovat lyömätön yhdistelmä. Myös varret voi käyttää siltä osin, kun ne ovat pehmeitä. Voit silputa niitäkin ruokaan, esim. riisin sekaan.

Basilikassa on runsaasti A- ja C-vitamiineja ja mm. rautaa. Joidenkin lähteiden mukaan se rentouttaa hermostoa. Saint Louisin yliopiston tutkimuksen mukaan basilika auttaa vatsaongelmiin. Eri lähteissä viitataan sen mahdolliseen inflammaatioita vähentävään vaikutukseen sekä ikääntymistä hidastaviin (anti aging) -ominaisuuksiin. Sen on todettu jopa heikentävän listeria- ja salmonellabakteerin leviämistä. Basilikaa voi käyttää myös flunssan oireisiin.

Diabeetikon tulee käyttää basilikaa kohtuudella, koska se saattaa lisätä verensokeria alentavien lääkkeiden ja insuliinin tehoa.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.