Hyvä, paha maito

Samhita

Maidosta on viime aikoina keskusteltu paljon. Meijeriteollisuus sidosryhmineen propagoi sen  hyödyistä ja terveellisyydestä, kun samaan aikaan osa tunnetuista terveysvaikuttajista tyrmää maitotuotteiden käytön kokonaan. Ayurvedinen käsitys maidosta on selkeästi näistä ääripäistä erottuva. Maito nähdään hyvänä, sattvisena eli hyvinvointia edistävänä ravintona, mutta ei kylmänä ja rankasti prosessoituna, vaan oikealla tavoin ja oikeissa yhteyksissä käytettynä.

Vanhempiemme ja esivanhempiemme lapsuudessa maitoa joivat lähes kaikki, monet vieläpä lypsylämpimänä. Sata vuotta sitten maaseudulla oli lehmiä lähes joka talossa. Kesän lehmät viettivät laitumilla puhdasta ja mehukasta ruohoa syöden, talvisin ne söivät navetassa talon omaa luomuheinää. Iltaisin lypsettiin ja maito otettiin samantien nautittavaksi omaan käyttöön sekä lähitaloihin.

Tänä päivänä maidontuotannosta on tullut laitosmaisempaa ja maidon käsittelystä monin tavoin erilaista kuin ”vanhoina hyvinä aikoina”.

Vanhan Ayurveda-tiedon mukaan lämmin, keitetty lehmänmaito on ravitsevaa ja vaikuttaa meihin rauhoittavasti sekä ”sydäntä vahvistaen”. Tuore luomumaito on arvokasta ravintoa, jonka Sattva ”ravitsee sielua” eli auttaa meitä elämään iloisina, myötätuntoisina ja kirkkaasti ajattelevina.

Maito on ayurvedisesti luokiteltuna rasayana – eli sitä pidetään kehon elinvoimaa tukevana, jopa nuorentavana ruoka-aineena.

On kuitenkin hyvä huomata, että perinteinen lehmänmaito on hieman eri valmiste kuin kaupasta saatava prosessoitu nykymaito. Suosittelemmekin käyttämään ensisijaisesti luomuvalmisteita – ja niidenkin osalta vielä niitä kaikkein vähiten prosessoituja tuotteita. Mitä enemmän maitoa on teollisesti prosessoitu, sitä vähemmän siinä on säilynyt sattvisia ominaisuuksia.

On myös tärkeää tietää, miten maitoa ei kannata käyttää. Ayurvedassa ei suositella maitoa käytettäväksi yhdessä lihan, kalan, happamien hedelmien, jogurtin, happaman leivän tai minkään suolatun ruoan kanssa*. Se sopii kuitenkin hyvin yhteen makeiden kuivahedelmien tai esim. riisin ja vehnän kanssa. Maidon limaa tuottavia vaikutuksia voi vähentää maustamalla sitä kanelilla, inkiväärillä tai kurkumalla.

Ayurvedisen näkemyksen mukaan maitoa ei tulisi nauttia kylmänä, sillä sellaisena se tukkii helposti Shrotat eli kehon aineenvaihduntakanavat ja hidastaa kehon aineenvaihduntaa – ja pidemmällä aikavälillä jopa aiheuttaa erilaisia sairauksia, kuten astmaa, allergioita, reumaa tai sydänvaivoja.

Kevyesti kiehautettu, lämmin luomumaito** sen sijaan on vertaansa vailla oleva nautinto- ja rauhoittumisjuoma kaikille. Doshista erityisesti vata pitää maidosta. Sen katsotaan tukevan vatan eloisaa älykkyyttä sekä tasapainottavan vataa hyvin luonnollisella tavalla. Pitta kokee maidon yleensä rentouttavana sekä kehoa ja mieltä viilentävänä. Varsinkin näin kylmänä vata-aikana lämpimän maidon tasapainottavista vaikutuksista kannattaa nauttia kaikkien kehotyyppien, mutta kaphalle maitoa ei suositella koskaan isoina määrinä.

Seuraavassa uutiskirjeessä käsittelemme maidosta tehtyjä muita maitotuotteita.

*Jos haluat valmistaa ruokaa, johon yleensä käytetään maitoa, mutta siinä on ym. aineksia (esim. jotain hapanta tai suolaista), joiden kanssa maito ei ayurvedisesti sovi, voit usein käyttää maidon sijaan kermaa. Sen osalta ayurvedinen käyttö muiden ruoka-aineiden kanssa on selvästi sallivampaa. Huomaa kuitenkin kerman raskaus kaphalle.

**Olethan kuullut, että monille laktoosi-intolerantikoille saattaa hyvinkin sopia homogenoimaton luomumaito tai ainakin perinteisen kyyttölehmän käsittelemätön maito. Ruoansulatuksen teho vaikuttaa myös laktoosin sietokykyyn.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.